Papryka-Capsicum Annuum-Cayenne
#3

Capsicum Annuum-Cayenne 
Pieprz Cayenne, Papryka Cayenne, Pieprz Kajeński, Papryka Kajeńska
Bardzo ostra przyprawa wyrabiana z Papryki rocznej, odmiany Cayenne, kuzynki meksykańskiej Papryczki Jalapeño
Owoce tej rośliny są najczęściej suszone, a następnie mielone i w takiej postaci konfekcjonowane do sprzedaży detalicznej.
Przyprawę tę stosuje się do zapiekanek, dań z jaj, makaronów, drobiu i sosów, a nawet czekolady pitnej.
Nazwa rośliny wywodzi się ze słowa quiínia, oznaczającego w języku tupi ostrą Paprykę.
Pochodzi od niej (a nie odwrotnie) nazwa stolicy Gujany Francuskiej – Kajenny (fr. Cayenne) – nadana przez Europejczyków, którzy błędnie skojarzyli ten region z występowaniem Papryki Cayenne
https://pl.wikipedia.org/wiki/Pieprz_cayenne

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości