Tasmannia
#11

   
   
   
   
       
       
Tasmannia Lanceolatal-Pieprz Tasmański.
Inne nazwy:  Drimys Lanceolata, Pieprz Tasmański, Pieprz Górski.

Zimozielony, wolno rosnący krzew.
Liście skórzaste, błyszczące, ciemnozielone, lancetowate, długości 2-8 cm i szerokości 0,6-2 cm, młode pędy i ogonki liściowe czerwonawe.
Pachnące białawe kwiaty kwitną w kwietniu-maju.
Przyprawą są suszone jagody - małe ciemnofioletowe, z czarnymi pestkami, wielkością zbliżone do czarnego pieprzu, zawierające olejki eteryczne.
Aromat tasmańskiego pieprzu górskiego jest owocowy i lekko przypomina eukaliptus.
Jagody są kruszone i dodawane podczas gotowania.
Używane są również suszone liście.
Liście są zbierane ręcznie przez cały rok, suszone na zewnątrz i mielone na drobny proszek z oliwek.
Liście szczególnie dobrze nadają się do wypieków, gdzie wystarczy tylko podkreślić i nieco wzbogacić smak głównego produktu, a także dodać trochę pikanterii, bo. ich smak i aromat są łagodniejsze niż jagód.

Dodatkowo octy i oleje aromatyzowane są świeżymi jagodami i liśćmi, dzięki czemu nabierają prawdziwego smaku i aromatu lasu deszczowego.
Szczególnie dobrze nadają się do sosów sałatkowych lub do natłuszczania mięsa przed grillowaniem lub pieczeniem.

Przyprawą są dojrzewające późną jesienią suszone jagody - drobne ciemnofioletowe, z czarnymi pestkami zbliżonymi wielkością do czarnego pieprzu, zawierające olejki eteryczne.
Smak jagód jest początkowo słodkawy, potem intensywnie palący, ale pieczenie nie trwa tak długo jak w przypadku Czarnego Pieprzu.
Podczas żucia występuje również drętwienie języka, podobne do pieprzu wodnego i pieprzu syczuańskiego.
Aromat Tasmańskiego Pieprzu Górskiego jest owocowy i lekko przypomina eukaliptus.

Najłatwiejszym sposobem użycia Pieprzu Tasmańskiego jest po prostu dodanie go do młynka do Pieprzu.
Jagody Pieprzu Tasmańskiego są tej samej wielkości co Czarny Pieprz, ale są mniej jędrne i drobno zmielone.
Znajduje zastosowanie wszędzie tam, gdzie Pieprz jest nieodzownym elementem potrawy.
Np. do steków, dodawaj do ciasta, panier, marynat i sosów – wszędzie tam, gdzie chcesz podkreślić pieprzny smak. Gulasz jest posypany mielonym Pieprzem przed podaniem, bo. od długiego gotowania smak tej przyprawy jest zniszczony.

Roślina preferuje gleby lekkie (piaszczyste) do średnich (gliniaste), przepuszczalne, o odczynie kwaśnym lub obojętnym, regularne podlewanie, stanowisko półcieniste lub słoneczne.
Mrozoodporny do -15 stopni C.
Propagowane przez nasiona, sadzonki półzdrewniałe (lipiec-sierpień), nakładanie warstw (marzec-kwiecień) i sadzonki zdrewniałe (listopad).
https://adenium-doma.ru/shop/1529/desc/t...lanceolata

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku
Tasmannia - przez Krystyna - 16-01-2023, 18:25
RE: Tasmannia - przez Krystyna - 16-01-2023, 19:17
RE: Tasmannia - przez Krystyna - 16-01-2023, 19:20
RE: Tasmannia - przez Krystyna - 16-01-2023, 19:41
RE: Tasmannia - przez Krystyna - 16-01-2023, 21:48
RE: Tasmannia - przez Krystyna - 16-01-2023, 22:02
RE: Tasmannia - przez Krystyna - 16-01-2023, 22:33
RE: Tasmannia - przez Krystyna - 16-01-2023, 22:33
RE: Tasmannia - przez Krystyna - 16-01-2023, 22:33
RE: Tasmannia - przez Krystyna - 17-01-2023, 13:04
RE: Tasmannia - przez Krystyna - 17-01-2023, 13:05
RE: Tasmannia - przez Krystyna - 17-01-2023, 13:06
RE: Tasmannia - przez Krystyna - 18-01-2023, 11:03



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości