18-01-2023, 11:03
Tasmannia Lanceolata-Mountain Pepper
Nazywana „Pieprzem Tasmańskim”, „Pieprzem Górskim” lub „Pieprzem Rodzimym”, ta pochodząca z Oceanii przyprawa nie ma żadnego związku z Pieprzem.
Należy do rodziny botanicznej Winteraceae.
Jest zbierany głównie w Australii i Tasmanii.
Jej liście są jadalne zarówno świeże, jak i suszone
Pochodzący z Tasmanii, ten gęsty, wiecznie zielony krzew o skórzastych, pachnących cynamonem liściach i czerwonawo-fioletowych łodygach został nazwany na cześć ostrych, gorących olejków eterycznych w liściach.
Późną zimą i wczesną wiosną pojawiają się skupiska małych, słodko pachnących, kremowobiałych lub bladożółtych kwiatów, po których pojawiają się błyszczące, ciemnoczerwone owoce, które po dojrzeniu stają się czarne.
Dobrze sprawdza się jako żywopłot lub osłona zapewniająca prywatność, a także stanowi centralny punkt ogrodu. Najlepszym sposobem na uprawę pieprzu górskiego jest zakup roślin męskich i żeńskich.
Toleruje pełne słońce, ale preferuje półcień, zwłaszcza gdy popołudnia są gorące.
Po posadzeniu podlewaj regularnie, aby się ustabilizowała, zwłaszcza w upalne dni.
Przycinaj lekko wiosną, aby zachować naturalny kształt.
https://nativeplantproject.com.au/produc...ta-female/
https://www.nishikidori.com/en/spice-lea...round.html
https://www.healthbenefitstimes.com/pepper-berry/