Cykoria
#8

   
Kawa z Cykorii
Historia kawy z Cykorii to dość ciekawa opowieść. 
Ma barwną podróż od swoich skromnych początków jako towar wojenny do napoju stylu życia, jakim jest dzisiaj. Cykoria była uprawiana w starożytnym Egipcie i była wówczas bardzo ważnym składnikiem diety ludzi. 
Jednak jej powszechne stosowanie i koleżeństwo z kawą można prześledzić dopiero w XVIII wieku w Europie. 
Tutaj, w Stanach Zjednoczonych, prawdopodobnie znasz słynną kawę z Cykorii z Nowego Orleanu. 
Poza Europą i Stanami Zjednoczonymi kawa z Cykorii jest również dość popularna w Azji – szczególnie w południowych Indiach.

Roślina Cykorii należy do rodziny Mniszka Lekarskiego. 
Tę roślinę o fioletowych kwiatach można rozpoznać po twardej i owłosionej łodydze, a jej liście są często używane w sałatkach. 
Korzeń tej rośliny ma grubość od 2 do 4 cali, a po obróbce podobnej do ziaren kawy (suszenie, prażenie i mielenie) można zaparzyć napój o orzechowym i ziemistym smaku.

Ale w jaki sposób te dwie różne rośliny znalazły się dosłownie w tym samym kielichu? 
Jak sugeruje tytuł - konieczność i ekonomia. 
Ograniczony dostęp do towarów w czasie wojny sprawił, że stała się substytutem, a czasem dodatkiem do kawy.

O rewolucjach i racjach
Historia kawy z Cykorii ma podobne początki w Europie, Ameryce i Indiach. 
Po raz pierwszy stała się napojem w Europie Północnej, kiedy Fryderyk Wielki z Prus i Napoleon zakazali importu artykułów spożywczych, pozbawiając tym samym ludzi między innymi dziennej porcji kawy. 
Eksperymentowano z popularnymi substytutami z ich już istniejącej diety, a Cykoria wydawała się najlepiej pasować do rozszerzenia lub nawet zastąpienia racji kawowych. 
Dla Francuzów ta kombinacja kawy z Cykorii stała się miłością na całe życie i kontynuowali ją długo po zniesieniu zakazów importu.

Podobnie jak historia europejska, kawa stała się rzadkością podczas blokady Unii podczas wojny secesyjnej. 
Stała się już podstawowym artykułem gospodarstwa domowego w Ameryce, a brak Fasoli zmusił ludzi do wprowadzenia innowacji, dzięki którym kawa z Cykorii stała się odpowiedzią również tutaj. 
Po zakończeniu wojny secesyjnej i powrocie regularnego handlu większość Ameryki wróciła do spożywania czystej kawy. Godnym uwagi wyjątkiem byli mieszkańcy Luizjany, a zwłaszcza Nowego Orleanu. 
Wierni swoim francuskim korzeniom nadal lubią kawę z Cykorią, śmietanką i cukrem.

W Indiach brytyjscy żołnierze pili „Camp Coffee” podczas wojny. 
Ten produkt Szkocji był mieszanką wody, cukru, kawy i esencji z Cykorii. 
Była oferowana jako alternatywa dla drogiej kawy „100% czystej”, zwłaszcza w czasach niedoboru. 
Indyjscy żołnierze stopniowo rozwinęli również upodobanie do Camp Coffee.

Historia Indian - rozdział równoległy
W XIX wieku brytyjscy kolonizatorzy założyli dobrze prosperujący biznes eksportujący kawę do Indii, uprawiając ziemie Ghatów Zachodnich. 
Większość ziaren została wyeksportowana, ale część trafiła na lokalne rynki i do gospodarstw domowych w południowym stanie Tami Nadu, który graniczy z niegdysiejszą stolicą francuskiej prowincji – Pondicherry (Puducherry). Chociaż kawa była produkowana lokalnie, nadal była drogim towarem. 
W Indiach większość gospodarstw domowych jest duża, a im większa liczba osób, tym większe spożycie kawy. 
Tutaj rozpoczęło się poszukiwanie idealnej równowagi między oszczędnością a zaparzeniem filiżanki kawy o doskonałym smaku. 
Doprowadziło to do eksperymentów z paleniem, mieleniem, dodatkami i metodami parzenia. 
Wprowadzona do Cykorii już przez Francuzów stała się oczywistym wyborem również dlatego, że pomagała zwiększyć plony. 
Trochę Cykorii przeszło długą drogę. 
Jego użycie również dosłownie sprowadzało się do dodatkowych korzyści zdrowotnych i braku kofeiny. 
Co najważniejsze, Cykoria nadała całemu napojowi bogatszą konsystencję, bardziej kremowe odczucie w ustach, głębię koloru i wrażenie picia „mocnej” filiżanki kawy. 
Udało się jednak pozostawiają gorzki posmak, któremu można zaradzić dodając mleko i cukier. 
Ta metoda warzenia doprowadziła do sławy Południowoindyjska kawa filtrowana . 
Filiżanka autentycznej południowoindyjskiej kawy filtrowanej jest najczęściej mieszana z Cykorią i jest obecnie pasją i formą sztuki, która definiuje kulturę kawową w większości tradycyjnych domów południowoindyjskich.

Kawa z Cykorii to smak nabyty – są tacy, którzy ją kochają i tacy, którzy żarliwie preferują filiżanki 100% czystej kawy. Staramy się dostarczać najlepszą kawę, jaką Indie mają do zaoferowania, wraz z wglądem w jej historię, kulturę, tradycje i nowoczesne koncepcje smaku, jakości i przejrzystości. 
Tym samym przedstawiamy Państwu naszą własną wersję kawy z Cykorii – idealne połączenie kawy z jednej posiadłości i nostalgicznych tradycji. 
Ciesz się nim tak, jak lubisz — na ciepło lub na zimno, z mlekiem i cukrem lub bez — wkrótce podzielimy się naszymi ulubionymi przepisami na napary.
https://kavericoffee.com/blogs/culture/c...ee-origins
https://fit.poradnikzdrowie.pl/diety-i-z...-cBif.html
https://kawowy.info/dlaczego-warto-pic-k...lecznicze/

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości