12-02-2023, 02:15
Kurdybankowe propozycje:
Można go oczywiście suszyć, ale trzeba ten proces przeprowadzać szybko, suszenie w naturalnym powietrzu pozbawia go części związków, bo proces trwa zbyt długo.
Najlepiej Kurdybanek suszyć w temperaturze 40 st. C (uwaga na olejki eteryczne), co wskazuje na konieczność użycia piecyka z termostatem i uchylone drzwiczki.
Suszony Kurdybanek będzie doskonałym dodatkiem do doprawiania zup, gulaszy warzywnych.
Pewnie również mięs, ale nie jestem specjalistką w tym zakresie.
Ważne: Zbieraj Kurdybanek z miejsc nasłonecznionych, ma najwięcej związków.
Jego liście będą lekko czerwieniejące.
Masło Kurdybankowe
1 kostka masła o wysokiej zawartości masła – 80%
szklanka pociętego Kurdybanka, razem z łodyżkami
Olejki eteryczne najlepiej rozpuszczają się w tłuszczach, dlatego napary warto robić na mleku (zawiera tłuszcz), pod przykryciem i wypijać od razu ciepłe.
Zrobiłam kilka przykładów wykorzystania Kurdybanka.
Najpierw moje ukochane, niezwykle aromatyczne masło klarowane z udziałem tego ziela.
Przepis na niego znajdziesz w artykule o maśle Szałwiowym.
https://ziolowawyspa.pl/maslo-szalwiowe/
Aby nie stracić wartości Kurdybanka w maśle używam go do smarowania kromek i dodaję łyżeczkę do zupy, kaszy – już na talerzu.
https://ziolowawyspa.pl/bluszczyk-kurdybanek-w-kuchni/