Bluszczyk-Glechoma
#10

   
Zupa Kurdybankowa
Szkoda mi było wyrzucać odciśniętej masy ziela z masła klarowanego, zostawiłam więc ją i zmiksowałam z zupą. 
Porcja na 2 osoby.
1 por – biała część
2-3 średnie ziemniaki
Kurdybanek – użyłam szklanki pociętego Kurdybanka do masła klarowanego
450 ml wody
sól, pieprz
Por  potnij, ziemniaki zetrzyj na grubej tarce lub potnij na drobne kawałki. 
Do garnka wrzuć na łyżkę oleju por (może być też cebula), ziemniaki, zasmaż do uzyskania przejrzystości pora/cebuli. Wlej tyle wody, ile potrzeba na zupę dla dwojga osób, ja wlewam 450 ml, pogotuj 5-10 minut, sprawdź, czy ziemniak jest miękki. 
Gdy zupa lekko ostygnie dorzuć masę Kurdybankową, zmiksuj. 
Możesz też zmiksować trochę liści Pokrzywy, ale wcześniej wrzuć je na wrzątek, by się lekko zagotowały i straciły surowość.
https://ziolowawyspa.pl/bluszczyk-kurdybanek-w-kuchni/

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości