Bluszczyk-Glechoma
#12

   
Ocet Kurdybankowo-Babkowo-Melisowy
Jeśli chcesz mieć rzeczywiście wartościowy Ocet, pełen związków leczniczych, musisz użyć najmocniejszego Octu Jabłkowego. 
Drobno pocięte zioła skrop alkoholem 40%, wsyp do wyparzonego słoja, odczekaj 30 minut, zalej ciepłym Octem Jabłkowym. 
Ocet podgrzej do temperatury 40 st. C, by związki zawarte w olejkach eterycznych nie ulotniły się. 
Okryj słoik ręcznikiem papierowym, zakręć zakrętką, ustaw w miejscu ciepłym, wstrząsaj codziennie, po tygodniu, dwóch przecedź. 
Popijaj po 1-2 łyżki na szklankę wody. 
Babka i Melisa mają związki, które pomagają walczyć z wirusami, więc nie zaszkodzi popijać codziennie. 
Kurdybanek będzie dokonywał oczyszczenia wątroby, a Melisa to może cię nawet uspokoi, jak pomyślisz, że uspokaja. Ocet ten możesz użyć również do płukanek na włosy, po umyciu – 2 łyżki Octu na 600-800 ml wody.

Kurdybankiem możesz bawić się doskonale, tworzyć kolejne przepisy kulinarne, maści na problemy skórne. 
Najprościej poznasz jego smak, gdy pociętego kurdybanka wrzucisz do oliwy z oliwek i będziesz go używać w formie oliwy na zimno, tzn nie do smażenia. 
Po kilku dniach nie zapomnij przefiltrować oliwy.

Życzę ci wielu miłych przetwarzań Kurdybankowych i pokochania ziela, które ma dla nas tak dużo dobrych związków, ukrytych również w anielskiej poświacie olejków eterycznych. 
Trzeba z nim postępować delikatnie, by ich nie stracić, w końcu to płożący duszek natury. 
https://ziolowawyspa.pl/bluszczyk-kurdybanek-w-kuchni/

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości