12-02-2023, 02:56
Herbatka
Łyżeczkę ziela zaparza się w szklance wrzątku kwadrans pod przykryciem.
Po przecedzeniu można dosłodzić miodem, sokiem malinowym lub dodać kawałek cytryny.
W infekcjach stosuje się 2 razy dziennie.
Pomaga na kaszel, chrypkę, ułatwia oddychanie i odkrztuszanie.
Można delektować się smakiem i aromatem zamiast herbaty.
Wieczorem przed snem wyciszy i podziała lekko uspokajająco.
https://sekrety-zdrowia.org/kurdybanek-o...zy-zatoki/
Przepis na napar z Kurdybanku
Jest jednak i prostszy sposób na napar z kurdybanku – wystarczy ok. łyżeczkę ziela zalać szklanką niemal wrzącej wody (ziół nie zalewa się wrzątkiem) i parzyć przez kilka minut pod przykryciem.
Taką herbatkę z Kurdybanku można pić z miodem lub sokiem malinowym (uwaga: miód dodajemy, kiedy napar przestygnie).
https://regiodom.pl/bluszczyk-kurdybanek...9-15514851