Kozieradka -Trigonella
#12

[ATTACHMENT NOT FOUND]
Kozieradka Pospolita bywa też nazywana Kozieradką Lekarską, Fenegryką, Greckim Sianem, Kozioroźnikiem, Bożą Trawką.
To roślina jednoroczna, wapieniolubna, miododajna.
Kwitnie u progu lata.
Znaczenie lecznicze i w kuchni mają przede wszystkim zbierane jesienią dojrzałe nasiona.
Liście można zbierać prze cały sezon.
Nasiona zawierają dużo śluzu polisaharydowego, tłuszcze, witaminy PP, D i F, a także trygonelinę.
W starożytni Egipcjanie używali oleju z nasion Kozieradki do pielęgnacji ciała.

Właściwości lecznicze 
Nasiona kozieradki posiadają dużą wartość odżywczą.
Zawierają znaczną ilość śluzów, saponin, flawonoidów, witamin, tłuszczów i białka. 
Substancje czynne zawarte w nasionach zwiększają wydzielanie śliny, soku żołądkowego i trzustkowego, ułatwiają trawienie i przyswajanie składników pokarmowych, zwłaszcza białka.
Poprzez pobudzanie organizmu do wytwarzania większej ilości czerwonych i białych krwinek, podnoszą jego odporność na patogenne szczepy bakterii.
Mimo tych wielu zalet, nasiona kozieradki rzadko są wykorzystywane ze względu na ich nieprzyjemny, intensywny zapach.
Najczęściej surowiec wchodzi w skład wielu mieszanek ziołowych, stosowanych wewnętrznie.
Stosowane są one w przypadku nieżytu dróg trawiennych, przy braku apetytu, w nerwicy żołądka.
Surowiec leczniczy, czyli nasiona można przyjmować również jako środek ogólnie wzmacniający.
Zmielone nasiona Kozieradki wymieszane z niewielką ilością gorącej wody i kilkoma kroplami octu stosuje się zewnętrznie na trudno gojące się rany, wrzody, czyraki.
W kosmetyce mają zastosowanie do odżywczych maseczek lub do lecenia trądziku, łojotoku czy stanów zapalnych skóry
Naparem z nasion kozieradki zmywa się twarz.
Można nim regenerować skórę rąk.
Napar z mielonych nasion Kozieradki poprawia trawienie, łagodzi kaszel, przeciwdziała wzdęciom, u matek karmiących zwiększa laktację.
Przypisuje mu się właściwości przeciwzapalne i ochraniające przewód pokarmowy.
Okłady z nasion pokruszonych, namoczonych w gorącym mleku, pomagają przy wrzodach i chorobach skóry, siniakach, rwie kulszowej.

Do smaku
Liśćmi można poprawiać smak sałatek.
Zmielone, delikatnie upalone nasiona mogą być dodatkiem do sosów korzennych.
Nasiona Kozieradki to jeden z ważniejszych składników indyjskiej przyprawy Curry i bułgarskiej Czubricy.
Roztarte lub zmielone nasiona doskonale się komponują ze startym żółtym serem jako dodatek do pizzy, zapiekanek lub spaghetti.
Dodadzą także aromatu pastom z twarożku, masła, wielu surówkom i sałatkom, sosom do sałaty, gotowanym kalafiorom, zielonej fasoli.
Aby wydobyć pełen aromat nasion, dobrze jest przed zmieleniem lekko je uprażyć na suchej patelni (nasiona nie mogą stać się czerwone).
Nie należy jednak przesadzać z ilością nasion, ze względu na gorycz i bardzo intensywny zapach.
W okresie zimowym możemy przygotowywać kiełki z nasion Kozieradki.
Nasiona kiełkują bardzo szybko, a kiełki są gotowe do spożycia, gdy ich długość 2-3-krotnie przekroczy długość nasion.
Kiełki można dodawać do sałatek, surówek, sosów i past.
Mają działanie odświeżające i pobudzają apetyt.
Kozieradka w ogrodzie może być tłem dla roślin o ozdobnych kwiatach lub żywopłotem oddzielającym różne uprawy.
źródło
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości