Czarnuszka-Nigella
#12

Nigella Sativa-Czarnuszka Siewna pachnąca orientem
Autor: Dr Jadwiga Jurkjan
Ta bliska kuzynka jaskrów jest trochę podobna do Anemonu. 
Jej delikatne, białoniebieskawe kwiaty i szarozielone pierzaste liście wyglądają jak z koronki. 
Nasiona zaś przypominają łzy. 
Właśnie one są najcenniejsze. 
Dziś wracają na półkę z przyprawami. 

Lekko pieprzny, z gorzkawą nutą Gałki Muszkatołowej – zapach Czarnuszki unosi się nad Marokiem, Tunezją czy Libanem. 
Nasionami tej rośliny w krajach arabskich przyprawiane są potrawy i pieczywo, a na Saharze nawet herbata. 
Smak Czarnuszki opisywany jest wieloma określeniami. 
Najczęściej mówi się, że jest aromatyczny, orzechowy, lekko słodki, choć nie pozbawiony ostrości, czasem cierpki. 
Przypomina nieco smak Maku, Oregano i Pieprzu. 
Bardzo uwydatnia go prażenie na oleju. 
Czarny Kminek, jak określano nasiona Czarnuszki Siewnej, stosowano jako popularną przyprawę nie tylko w krajach arabskich, ale też na południu Europy – w Turcji, Bułgarii oraz w dalekich Indiach. 
Nawet w Polsce Czarnuszka do niedawna była dodatkiem do chleba. 
Mieszano ją z ciastem, stanowiła też aromatyczną i dekoracyjną posypkę. 

Trochę zapomniana
Sumeryjskie tabliczki i egipskie hieroglify to pierwsze źródła informacji o Czarnuszce.          
Używali jej egipscy, greccy i rzymscy lekarze. 
Wspominana była na stronach Biblii i znana Avicennie, Hipokratesowi i Dioskuridesowi.        
Polecali ją swoim pacjentom zarówno w przypadkach osłabienia, jak i nadpobudliwości, a miejscowo stosowali w przedwczesnym siwieniu. 
Cenny jest też olej Czarnuszkowy. 
Ma wyjątkową wartość odżywczą oraz właściwości wzmacniające odporność. 
Czarnuszkę polecano często kobietom. 
Reguluje bowiem cykl menstruacyjny, a u matek karmiących zwiększa laktację. 
Uważano ją też za skuteczny środek antykoncepcyjny. 
Do XVII wieku Czarnuszka była popularnym surowcem w fitoterapii. 
Potem – na długo o niej zapomniano.

Upiększa i leczy
Nasiona Czarnuszki Siewnej to kopalnia substancji biologicznie czynnych. 
Niektórzy twierdzą, że zawierają blisko 100 składników! 
Wśród nich warto wymienić olejek eteryczny z istotnymi dla wartości leczniczej związkami– tymochinonem, karwakrolem, anetolem i 4-terpineolem. 
Poza tym są w nasionach Czarnuszki alkaloidy imidazolowe i substancje gorzkie (nigellina, nigellimina i nigellon). 
Znaleziono w nich również związki steroidowe – fitosterole (stigmasterol, kampesterol, kampesteron), saponiny trójterpenowe (melantyna, α-hederyna, hederakozyd C), flawonoidy (kwercetynę oraz glikozydy kemferolu i kwercetyny), liczne aminokwasy i proteiny, kumaryny, a także substancje mineralne oraz cenny olej – źródło kwasów tłuszczowych. 
Wykorzystywany jest zwłaszcza w kosmetyce, głównie ze względu na wysoką zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych: linolowego (omega-6) i oleinowego (omega-9).  
Wpływają one korzystnie na skład naturalnego płaszcza lipidowego skóry. 
Wzmacniają naturalną barierę ochronną oraz strukturę błon lipidowych komórek skóry.       
Olej z czarnuszki zawiera też 15 aminokwasów, w tym 8 egzogennych czyli takich, które trzeba dostarczać z zewnątrz. 
Taka kompozycja sprawia, że to wyjątkowy środek utrzymujący elastyczność skóry.            
Poprawia również jej odporność. 
Dzięki olejowi Czarnuszkowemu skóra nie reaguje nadwrażliwie na drażniące czynniki środowiska zewnętrznego. 
Kosmetyki zawierające tłoczony z nasion Czarnuszki olej o wysokiej zawartości tymochinonu, nigellonu i p-cymenu odznaczają się działaniem przeciwzapalnym i antyoksydacyjnym. 
Olej ten wykorzystywany jest w kosmetykach do ochrony przeciwsłonecznej.
Znakomicie sprawdza się w pielęgnacji skóry skłonnej do podrażnień oraz zarówno suchej, jak i łojotokowej. 
Obie wymagają silnej ochrony antyoksydacyjnej.

Siła czarnych drobinek
Jak to często bywa w przypadku roślin leczniczych, współcześnie prowadzone badania potwierdzają ich dawne zastosowania. 
Nie inaczej jest z Czarnuszką. 
Swego czasu uznawano ją za panaceum. 
Nie dziwi to, skoro jest tak bogata w składniki aktywne. 
Była użyteczna ze względu na działanie przeciwbakteryjne, moczopędne, żółciopędne oraz przeciwrobacze. 
Wykorzystywano ją w terapii schorzeń układu pokarmowego oraz dróg moczowych.             
Hinduscy badacze w ostatnim czasie potwierdzili też jej działanie przeciwgorączkowe, rozkurczowe i przeciwbólowe. 
Próby udowodnienia skuteczności w chorobach alergicznych dowiodły, że Czarnuszka działa przeciwzapalnie. 
Wyciągi olejowe zawierające tymochinon są odpowiedzialne za neutralizację wolnych rodników, a α-hederyna zawarta w nasionach wykazuje znaczący potencjał działania przeciwnowotworowego. 
Poza tym nasiona Czarnuszki są cenione ze względu na swoje działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. 
Wspomina się również o ich przeciwcukrzycowym działaniu.

Szczypta dla zdrowia
Stosowana w przepisanych ilościach Czarnuszka nie powoduje wystąpienia działań niepożądanych. 
Warto uwzględnić ją, jeśli nie w terapii, bo badania mające wykazać jej skuteczność terapeutyczną nadal trwają, to przynajmniej w diecie.
Jedynym przeciwwskazaniem do stosowania Czarnuszki jest ciąża.
https://ekorewolucja.siteor.pl/article/czarnuszka-siewna-pachnaca-orientem

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości