#18

   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
Pinus Aristata
Pinus Aristata, sosna Szczeciniasta z Gór Skalistych lub Sosna Szczeciniasta z Kolorado, to długowieczny gatunek sosny Szczeciniastej pochodzący ze Stanów Zjednoczonych
Występuje w Górach Skalistych w Kolorado i północnym Nowym Meksyku, z odizolowanymi populacjami w San Francisco Peaks w Arizonie iw Lesie Narodowym Kaibab na północ od Wielkiego Kanionu.
Zwykle występuje na bardzo dużych wysokościach, od 7 000 do 13 000 stóp (2100 do 4 000 m), [3] w zimnych, suchych subalpejskich warunkach klimatycznych, często na linii drzew, chociaż na nieco niższych wysokościach tworzy rozległe drzewostany o zamkniętej koronie.
Gatunek ten został wcześniej opisany jako podgatunek Pinus Balfouriana-Pinus Balfouriana Aristata
Pinus Aristata jest obecnie uważany za jeden z trzech blisko spokrewnionych gatunków znanych jako Sosny Szczeciniaste
Oprócz nazw nieformalnych i regionalnych, drzewa są określane jako Sosna lub Orzesznik.
https://en.wikipedia.org/wiki/Pinus_aristata
Zastosowanie:
Dawniej sadzona dość rzadko, obecnie zaczyna pojawiać się obficie.
Powodem jest powolny wzrost, ale i duża odporność na niekorzystne warunki klimatyczne.
Uwaga:
Odmiana Pinus Aristata var. Longeava (DK Bailey) E. Murray żyje do 4000 lat w swojej ojczyźnie i jest uważana za najstarsze drzewo na świecie.
Wiek najstarszego drzewa o nazwie Metuszelach szacuje się na 4750 lat.
Rośnie w White Mts. od var. Aristata można rozpoznać po braku białych kropelek żywicy.
Szyszki mają tylko krótką oś lub nie mają jej wcale.
https://botany.cz/cs/pinus-aristata/

Zastosowania jadalne
Nasiona wszystkich gatunków Pinus są mniej lub bardziej jadalne, a niektóre są dobrej wielkości i stanowią bardzo smaczny i pożywny pokarm, często spożywany w dużych ilościach.
Inne mogą być mniej pożądane, albo mają mocno żywiczny smak, są gorzkie lub, częściej, są zbyt małe i nieporadne, aby nawet próba ich zjedzenia była warta zachodu.
Do tej pory znaleźliśmy tylko jeden raport na ten temat gatunków i zdecydowanie należy do bardzo małego i skomplikowanego zakresu!
Aromat wanilinowy otrzymuje się jako produkt uboczny innych żywic uwalnianych z papierówki [200
https://temperate.theferns.info/plant/Pinus+aristata
galeria

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości