24-04-2023, 22:17
Zielony Bursztyn: starożytne drewno uwięzione w żywicy
Wyobraź sobie, że jesteś w starożytnym i dzikim lesie, pełnym gigantycznych drzew i wysokiej trawy.
Spróbuj odetchnąć ciepłym, wilgotnym powietrzem i wsłuchaj się w tysiące dźwięków dobiegających z każdego zakątka lasu.
Prawdopodobnie miejscem, w którym możesz mieć podobne doświadczenie dzisiaj, jest Azja Południowo-Wschodnia (Indonezja, Malezja).
Ale to wszystko 50 milionów lat temu było w dzisiejszej północnej Europie.
Terytoria dzisiejszej Skandynawii, Finlandii, Rosji, krajów bałtyckich, Islandii i Wielkiej Brytanii były wówczas jednym wielkim lasem subtropikalnym.
I to właśnie tam drzewa Pinus Succinifera uwalniały ciągły i nieskończony strumień żywicy.
Dziś znajdujemy to starożytne drewno uwięzione w zielonym Bursztynie – Bursztynie zawierającym inkluzje roślinne.
Jak powstał Zielony Bursztyn?
Wielu moich klientów wciąż myśli, że jest tylko Żółty Bursztyn, a kiedy pokazuję im Bursztyn Zielony, są zachwyceni.
Dlaczego więc Bursztyn może mieć kolor zielony?
Wróćmy do starożytnego drewna sprzed 50 milionów lat: kiedy żywica wydostaje się z pnia, może zawierać obecne na nim małe kawałki mchu.
Lub żywica, opadając na ziemię, może spaść na kawałek igły – rzadziej na liść (pamiętajmy, że drzewo, które uwolniło żywicę, było iglaste, więc ziemia była pokryta igłami).
I co się dzieje?
Inkluzje roślinne wewnątrz żywicy zaczynają uwalniać swój chlorofil i dlatego żywica zmienia kolor na zielony.
Często wewnątrz Zielonego Bursztynu znajdują się małe "kryształki", ten "cukrowy" efekt stworzony przez sam chlorofil.
Dlaczego tak rzadko spotyka się Zielony Bursztyn z całymi elementami roślinnymi?
Chociaż prastare drewno przekazało niesamowitą ilość i różnorodność roślin, niestety wiedza o nim poprzez Bursztyn jest bardzo skąpa.
Wynika to z prostego faktu, że inkluzje roślinne nie zachowały się dobrze w żywicy.
W większości były to fragmenty roślin już obecne na ziemi – a więc w trakcie rozkładu lub wyschnięte.
Głównymi inkluzjami są gałązki mchów, igły, fragmenty grzybów obecne na pniu oraz włosie roślinne różnych drzew.
Pomyśl, że cała inkluzja warzywna jest rzadsza niż owad!
Bałtycki Zielony Bursztyn i Dominikański Zielony Bursztyn
Zjawisko zielonego Bursztynu występuje nie tylko w Morzu Bałtyckim, ale także na Dominikanie.
Jaka jest różnica między dwoma Zielonymi Bursztynami?
Bursztyn Zielony z Santo Domingo jest często przezroczysty, w przeciwieństwie do Bursztynu Zielonego z Bałtyku.
Myślę, że wynika to (to moja hipoteza) z faktu, że Bursztyn Dominikański pochodzi z roślin strączkowych, a więc niższych, pełnych liści.
Dlatego nawet ziemia poniżej była pełna trawy i liści.
Być może żywica znacznie łatwiej wchłonęła chlorofil ze świeżych roślin, bez potrzeby posiadania tak wielu inkluzji w środku.
W czym tkwi urok Zielonego Bursztynu?
Inkluzje roślinne, nawet prosty fragment mchu, nigdy nie będą takie same jak inny mały kawałek mchu.
A więc tak, Zielony Bursztyn jest zawsze inny!
Nawet para kolczyków jest zawsze inna i nie da się wyprodukować dwóch identycznych wisiorków.
To pozwala nam zrozumieć, jak spektakularna jest przyroda: wyglądają jak te same drzewa, ta sama trawa - ale nigdy nie znajdziemy dwóch takich samych roślin.
A potem starożytne drewno uwięzione w żywicy przez miliony lat przypomina nam, jacy jesteśmy mali.
Dla mnie poczucie małej wartości w tej krainie daje mi poczucie lekkości i przypomina mi, że ja też jestem częścią natury.
https://laviadellambra.com/lambra-verde-...na-resina/