27-04-2023, 10:30
East African Copal.
Zanzibar Copal
Żywica kopalna i odmiana Kopalu, która powstała w osadach czwartorzędu około 100 000 lat temu.
Kopal Afrykański występuje w glebie do głębokości 1m.
Można go znaleźć w dużych bryłach do 2 kg.
Uważa się, że jego drzewem macierzystym jest drzewo Jatoba z rodziny motylkowatych.
Kopal afrykański pozyskuje się przede wszystkim na południowym krańcu Kenii, u wybrzeży Tanzanii, Maroka, Zanzibaru i Izraela.
https://gentarus.com/copal/
Kopal Zanzibarski
Zwany również Kopalem Wschodnioafrykańskim.
Jest żywicą naturalną twardą, pochodząca z kopalnego drzewa Trachylobium.
Występuje na głębokości około metra pod powierzchnią ziemi w grudach o pokroju nieregularnym, pomarszczonym, płytowatym, pokrytych brunatną warstwą, przypominającą korę.
W miąższu ma barwę od żółtawej do czerwonawej, jest przejrzysty, a twardością dorównuje Bursztynowi.
Mięknie w temperaturze 160 °C.
Topi się w temperaturze 260–300 °C.
Całkowicie rozpuszcza w olejku kajeputowym.
Częściowo rozpuszcza się w eterze, benzenie, toluenie, chloroformie, dwusiarczku węglowym i olejku rozmarynowym.
Nie rozpuszcza się w alkoholu amylowym i metylowym.
Prażony przez kilka dni w temperaturze 200–220 °C rozpuszcza się zupełnie w olejku terpentynowym, tracąc jednak swoją pierwotną twardość.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Kopal
Zanzibar Copal
Żywica kopalna i odmiana Kopalu, która powstała w osadach czwartorzędu około 100 000 lat temu.
Kopal Afrykański występuje w glebie do głębokości 1m.
Można go znaleźć w dużych bryłach do 2 kg.
Uważa się, że jego drzewem macierzystym jest drzewo Jatoba z rodziny motylkowatych.
Kopal afrykański pozyskuje się przede wszystkim na południowym krańcu Kenii, u wybrzeży Tanzanii, Maroka, Zanzibaru i Izraela.
https://gentarus.com/copal/
Kopal Zanzibarski
Zwany również Kopalem Wschodnioafrykańskim.
Jest żywicą naturalną twardą, pochodząca z kopalnego drzewa Trachylobium.
Występuje na głębokości około metra pod powierzchnią ziemi w grudach o pokroju nieregularnym, pomarszczonym, płytowatym, pokrytych brunatną warstwą, przypominającą korę.
W miąższu ma barwę od żółtawej do czerwonawej, jest przejrzysty, a twardością dorównuje Bursztynowi.
Mięknie w temperaturze 160 °C.
Topi się w temperaturze 260–300 °C.
Całkowicie rozpuszcza w olejku kajeputowym.
Częściowo rozpuszcza się w eterze, benzenie, toluenie, chloroformie, dwusiarczku węglowym i olejku rozmarynowym.
Nie rozpuszcza się w alkoholu amylowym i metylowym.
Prażony przez kilka dni w temperaturze 200–220 °C rozpuszcza się zupełnie w olejku terpentynowym, tracąc jednak swoją pierwotną twardość.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Kopal