Kukurydza
#5

   
Corn or Maize, Kukurydza „laska życia” obu Ameryk, nie wymaga wiele opisu.
Rozpoznaje ją każde dziecko i jest tak obficie kultywowana, że ​​trudno ją przeoczyć.
Niewiele osób wie jednak, że Kukurydza to po prostu zbyt ambitna trawa.

Kukurydza to gigant wśród traw.
Może dorastać do ponad 2 m wysokości i obejmuje rozległe połacie terenu dominujące nad krajobrazami wiejskimi.
Mocna, włóknista łodyga z charakterystycznymi szerokimi, kątowo wygiętymi liśćmi to znajomy widok.
Uszy rozwijają się w kątach liści.
Ale są tak dobrze pokryte zewnętrzną powłoką (łuskami), że ledwo można je zobaczyć, gdyby nie kępka „włosów”, znana jako Jedwab Kukurydziany, która wystaje z wierzchołka kolb.

Nowoczesna Kukurydza została po raz pierwszy udomowiona w Meksyku.
Jest to jedna z najwcześniej udomowionych roślin z Nowego Świata.
Jego dzikimi genetycznymi rodzicami są dwa gatunki Teosinte
https://en.wikipedia.org/wiki/Teosinte_(disambiguation)
Obecnie istnieje co najmniej pięć gatunków Teosinte, ale nie jest jasne, czy któryś z nich był bezpośrednim przodkiem naszej współczesnej Kukurydzy, czy też pierwotna odmiana rodzicielska wymarła.

Chociaż Teosinte pod wieloma względami przypomina współczesną Kukurydzę, różnice między gatunkami dzikimi i udomowionymi są dość wyraźne.
Przede wszystkim kolby Teosinte są małe.
Jego nasiona są twarde i pokryte twardą skórką.
Kiedy dojrzeją, ich uszy odłamują się, a nasiona są uwalniane.

Udomowiona Kukurydza została wyhodowana tak, aby trzymała się kłosów i nie wypuszczała nasion dobrowolnie.
W tym procesie współczesna udomowiona Kukurydza stała się całkowicie zależna od ludzi, którzy wysiewają swoje nasiona.
Nie wiemy dokładnie, kiedy Kukurydza zaczęła przybierać kształt i rozmiar, jaki znamy dzisiaj, ale proces ten musiał rozpocząć się bardzo dawno temu.
Najstarszy zapis archeologiczny dotyczący udomowionej Kukurydzy pochodzi z jaskini Guilá Naquitz niedaleko Mitli, która znajduje się w dolinie Oaxaca w Meksyku.
Ma około 6250 lat.

Co zaskakujące, wydaje się, że Kukurydza była znana w Azji znacznie dłużej, niż się powszechnie uważa.
Długo zakładano, że przed Kolumbem nie było kontaktu między Starym a Nowym Światem.
Jednak znaleziska archeologiczne z południowych Indii i Chin, które zawierają Kukurydzę i inne rośliny Nowego Świata, wydają się dowodzić, że ta teoria jest błędna.
Carl L. Johannessen natknął się na bardzo precyzyjne rzeźby w świątyniach w regionie Karnataka w Indiach, które zostały zbudowane w czasach dynastii Hoysala, między X a XIII wiekiem.

Carl L. Johannessen i Anne Z. Parker, „Maize Ears Sculptured in 12th and 13th Century AD India as Indicators of Pre-Columbian Diffusion”, Economic Botany 43, 1989, 164-80, twierdzą, że kamienne rzeźby kłosów Kukurydzy istnieją w co najmniej trzech prekolumbijskich świątyniach Hoysala z kamiennych bloków w pobliżu Mysore w stanie Karnataka w Indiach.

Ich artykuł zawiera 16 fotografii, które przedstawiają kilka omawianych rzeźb.
https://www.asc.ohio-state.edu/mcculloch...maize.html .
Rzeźby są niezwykle dokładne. Nie tylko jedna, ale wiele charakterystycznych cech kukurydzy jest przedstawionych tak wiernie, jak płyta odlana z kamienia. Jednak wielu naukowcom trudno było zaakceptować ideę kontaktu prekolumbijskiego i dlatego wymyślili własne alternatywne interpretacje tych rzeźb. Żaden z nich nie wydaje się szczególnie przekonujący.

Kukurydza dość swobodnie krzyżuje się i od czasu jej pierwszego udomowienia stworzono niezliczone odmiany. Obecnie kukurydza występuje we wszystkich kształtach, rozmiarach, kolorach i teksturach: niektóre odmiany głównie skrobiowe, niektóre miękkie, niektóre twarde, niektóre słodkie, niektóre długie, niektóre krótkie i okrągłe, niektóre z dużymi ziarnami, inne z małymi, niektóre niebieskie, istnieją niektóre białe, niektóre żółte lub czerwone, a nawet szkliste, wielokolorowe.

Odmiana wydaje się być nieskończona, ale istnieje tylko około pięciu podstawowych rodzajów kukurydzy.
Reszta to odmiany tych podstawowych typów.

Dent Corn
Kolby tego rodzaju Kukurydzy są białe do żółtych.
Nazywa się to „wgniecionym”, ponieważ ziarna stają się wgniecione w miarę dojrzewania kolby.
Jest to najczęściej uprawiany gatunek, ponieważ jest bardzo wszechstronny.
Kukurydza Dent służy do produkcji oleju, zbóż i mąki, a także paszy dla zwierząt. j
Jest bogata w celulozę, z której można wytwarzać biodegradowalne tworzywa sztuczne i materiał chłonny do kosmetyków, takich jak pieluchy, a olej jest stosowany w kosmetykach, mydłach, produktach do pielęgnacji skóry i nie tylko.

Flint Corn
Kolby występują we wszystkich kolorach i kurczą się po wyschnięciu.
Ten rodzaj Kukurydzy ma bardzo twarde ziarna i jest używany do podobnych celów jak kukurydza Dent.

Popcorn
Ten rodzaj Kukurydzy charakteryzuje się twardą zewnętrzną skórką i miękkim, skrobiowym środkiem.
Ta kombinacja nadaje mu wyjątkową zdolność pop

Sweet or vegetable Corn-Kukurydza Słodka lub Warzywna
To ulubiony rodzaj Kukurydzy.
Jak sama nazwa wskazuje, jest bogaty w cukier i cudownie soczysty.
Jest to dobrze znana odmiana kolby Kukurydzy.
Większość węglowodanów tego typu występuje w postaci cukrów, co czyni je tak smacznymi i słodkimi.
Najlepiej smakuje świeże, ponieważ cukry zamieniają się w skrobię, jeśli są przechowywane zbyt długo.

Waxy Corn-Woskowa Kukurydza
Ten rodzaj Kukurydzy ma skrobiowe kolby o woskowatym wyglądzie.
Jest używany głównie na Dalekim Wschodzie ze skrobi podobnej do tapioki.
W przemyśle spożywczym wykorzystuje się jego właściwości stabilizujące i zagęszczające oraz jako emulgator np. do dressingów do sałatek.
Inne zastosowania przemysłowe obejmują kleje do ponownego zwilżania do gumowanej taśmy, w klejach oraz w przemyśle papierniczym i jako pasza dla zwierząt.

Stale hodowane są nowe odmiany Kukurydzy.
Ale dzisiaj rodzą się one w probówkach laboratoriów biotechnologicznych.
Takie nowoczesne kolby to nie tylko hybrydy, ale bioinżynieryjne funkcjonalne środki roślinne, przeznaczone do produkcji fitohormonów i innych substancji wartościowych dla przemysłu farmaceutycznego.

Ten rodzaj działalności jest z natury niebezpieczny, ponieważ nie ma sposobu, aby chronić ludzi przed nieumyślnym spożyciem tego typu produktów.
Plazma zarodkowa odmian jadalnych i bioinżynieryjnych jest przechowywana w tych samych przechowalniach, co grozi przypadkowym wymieszaniem.
Bank plazmy zarodkowej dla kukurydzy w Meksyku został już skażony genetycznie zmienionym materiałem.
I raz po raz pojawiają się doniesienia o niezatwierdzonych, zmodyfikowanych genetycznie rodzajach kukurydzy, które weszły do ​​ludzkiego łańcucha pokarmowego, często w postaci nieszkodliwie wyglądających chipsów tortilla.
Mogą one powodować ciężkie i niebezpieczne reakcje „alergiczne” u ludzi.

Kukurydza jest także przedmiotem innej kontrowersji: znaczna ilość Kukurydzy jest wykorzystywana do produkcji etanolu jako biopaliwa.
Chociaż pilnie potrzebujemy znaleźć bardziej przyjazne dla środowiska, zrównoważone alternatywy dla biopaliw, musimy również zdać sobie sprawę, że mają one własne problemy środowiskowe.
Wcześniej nieuprawiane grunty, a nawet lasy są wykorzystywane do produkcji rolnej, aby napędzać nasze samochody.

W trakcie udomowienia Kukurydza tak dobrze przystosowała się do naszych ludzkich potrzeb, że zrezygnowała ze zdolności do niezależnego rozmnażania się.
Naturalne nawożenie nadal występuje, ale Kukurydza zależy od ludzi w zakresie jej pielęgnacji
https://sacredearth.com/2020/07/26/plant...zea-maize/

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku
Kukurydza - przez Krystyna - 27-03-2022, 13:07
RE: Kukurydza - przez Krystyna - 02-05-2023, 10:42
RE: Kukurydza - przez Krystyna - 02-05-2023, 10:43
RE: Kukurydza - przez Krystyna - 02-05-2023, 11:16
RE: Kukurydza - przez Krystyna - 02-05-2023, 13:16
Kukurydza - przez Krystyna - 27-03-2022, 13:32



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości