11-05-2023, 22:22
b]Herbata Ziołowa-Jujube-Ziziphus Jujuba[/b]
Daechucha, Korean Jujube tea 대추차
Daechu-cha ( 대추차 ) to tradycyjna koreańska herbata z Jujuby
Herbata ma kolor od ciemno rubinowo-brązowego do głębokiego ciemnobordowego i jest bogata w żelazo, potas oraz witaminy Bi C.
Jest często przyozdobiony orzeszkami pinii
Daechu-cha można zrobić na dwa sposoby :
Gotować suszone Jujuby lub rozcieńczać zakonserwowane Jujuby we wrzącej wodzie.
Zakonserwowane Jujuby można przygotować przez gotowanie suszonych-najlepiej suszonych na słońcu-Jujuby na małym ogniu przez około osiem godzin dziennie, aż płyn stanie się słodki i syropowaty.
Gotowy słodki syrop z Jujuby jest również dostępny w handlu w koreańskich sklepach spożywczych.
Składniki
4 uncje suszonych Jujube
1 uncja obranego Imbiru , pokrojonego w cienkie plasterki
6 filiżanek wody
1 laska Cynamonu
Orzeszki pinii , usunięte końcówk
Wskazówki
Umyj Jujuby w zimnej bieżącej wodzie i przetrzyj je obiema rękami, aby usunąć wszelkie zabrudzenia.
Pokrój na boki każdej Jujuby ostrym nożem kuchennym i dodaj do żaroodpornego szklanego czajnika (lub garnka ze stali nierdzewnej).
Dodaj Imbir, laskę cynamonu i wodę.
Przykryj i gotuj na średnim ogniu przez 30 minut.
Jeśli czajnik lub garnek jest mały, może być konieczne złamanie pokrywki, ponieważ łatwo się wykipi
Zmniejsz ogień i gotuj przez 1 godzinę.
Usuń z ognia.
Przelej przez duże sitko ze stali nierdzewnej do dużej miski.
Zetrzyj i dociśnij drewnianą łyżką, aby miąższ Jujuby przeszedł przez sitko.
Dobrze odciśnij resztki płynu drewnianą łyżką, aby się nie zmarnować.
Odcedzoną herbatę włóż do czajnika (lub dzbanka) i podgrzej.
Przelej do filiżanek, posyp orzeszkami pinii i podawaj.
https://www.maangchi.com/recipe/daechu-saenggangcha
źródło
źródło