17-07-2023, 13:29
https://dryades.units.it/dryades/plants/...215520.jpg
Origanum Vulgare sub. Viridulum
Oregano pospolite to gatunek występujący w euroazjatyckiej i południowoeuropejskiej dystrybucji, z trzema podgatunkami, we wszystkich regionach Włoch;
podgatunek Viridulum , ten, który jest najczęściej uprawiany jako przyprawa, jest spontaniczny w południowych Włoszech, podczas gdy czasami wymyka się uprawom, zachowując się jak okazjonalna adventitia w północnych Włoszech.
Dystrybucja regionalna ogranicza się do okolic Triestu (Polazzo), w pobliżu miasta.
Rośnie w zaburzonych środowiskach w pobliżu ogrodów i domów.
Suszone liście, bogate w olejki eteryczne, są dobrze znane jako przyprawa w kuchni śródziemnomorskiej, we Włoszech, Grecji, ale także w Meksyku (chociaż oregano sprzedawane jako susz często otrzymuje się z różnych roślin, wśród których oprócz prawdziwych Oregano,i grasicy ); aromat jest zwykle znacznie bardziej intensywny w populacjach śródziemnomorskich Włoch, słabszy w północnych Włoszech.
Liście mają również różne właściwości lecznicze i są stosowane do dziś w medycynie ludowej.
Nazwa pochodzi od greckich słów „oros” (góra) i „ganos” (ozdoba); nazwa gatunku pochodzi od łacińskiego słowa „vúlgus” (wulgarny) i oznacza „powszechny, szeroko rozpowszechniony, częsty”. Forma biologiczna: scaposa hemicryptophyte.
Okres kwitnienia: czerwiec-wrzesień.
https://dryades.units.it/FVG/index.php?p...2&num=5816
Origanum Vulgare sub. Viridulum
Oregano pospolite to gatunek występujący w euroazjatyckiej i południowoeuropejskiej dystrybucji, z trzema podgatunkami, we wszystkich regionach Włoch;
podgatunek Viridulum , ten, który jest najczęściej uprawiany jako przyprawa, jest spontaniczny w południowych Włoszech, podczas gdy czasami wymyka się uprawom, zachowując się jak okazjonalna adventitia w północnych Włoszech.
Dystrybucja regionalna ogranicza się do okolic Triestu (Polazzo), w pobliżu miasta.
Rośnie w zaburzonych środowiskach w pobliżu ogrodów i domów.
Suszone liście, bogate w olejki eteryczne, są dobrze znane jako przyprawa w kuchni śródziemnomorskiej, we Włoszech, Grecji, ale także w Meksyku (chociaż oregano sprzedawane jako susz często otrzymuje się z różnych roślin, wśród których oprócz prawdziwych Oregano,i grasicy ); aromat jest zwykle znacznie bardziej intensywny w populacjach śródziemnomorskich Włoch, słabszy w północnych Włoszech.
Liście mają również różne właściwości lecznicze i są stosowane do dziś w medycynie ludowej.
Nazwa pochodzi od greckich słów „oros” (góra) i „ganos” (ozdoba); nazwa gatunku pochodzi od łacińskiego słowa „vúlgus” (wulgarny) i oznacza „powszechny, szeroko rozpowszechniony, częsty”. Forma biologiczna: scaposa hemicryptophyte.
Okres kwitnienia: czerwiec-wrzesień.
https://dryades.units.it/FVG/index.php?p...2&num=5816