17-07-2023, 13:38
https://www.biolib.cz/IMG/GAL/188088.jpg
https://www.biolib.cz/IMG/GAL/188087.jpg
Origanum Vulgare L. subsp. Hirtum
Jest endemicznym podgatunkiem Lebiodki występującym w rejonie basenu Morza Śródziemnego.
Greckie Oregano dorasta do ok. 100 cm wysokości.
Ma sztywną, silnie omszoną czterokanciastą, rozgałęziającą się ku górze łodygę.
Liście ułożone naprzeciwlegle, jajowate lub owalne, o gładkim lub słabo ząbkowanym brzegu.
Górna część blaszki liściowej ma barwę ciemnozieloną, dolna – szarawą.
Zarówno blaszka liściowa jak i ogonek liściowe są mocno omszone.
Drobne, białawe kwiaty Greckiego Oregano zebrane są po 5-25 sztuk w szczytowe podbaldachy.
Kwiaty są grzbieciste, o dwuwargowej koronie.
Działki kielicha osiągają długość do ok. 2,5 mm, płatki korony – do ok. 5 mm.
Greckie Oregano kwitnie od lipca do września.
Bogate w nektar kwiaty odwiedzane są licznie przez pszczoły, trzmiele i wiele gatunków motyli.
Owocem jest rozłupnia, rozpadająca się na 4 rozłupki.
Cała roślina wydziela silny, aromatyczny zapach.
Surowcem zielarskim pozyskiwanym z greckiego oregano jest ziele czyli górne, ulistnione i niezdrewniałe części pędów.
Surowiec ten zbiera się zwykle na początku kwitnienia roślin.
W pierwszym roku wegetacji przeprowadzany jest jeden zbiór , a począwszy od drugiego roku ziele greckiego oregano ścina się także z drugiego (jesiennego) pokosu.
Bezpośrednio po zbiorze, ziele powinno być wysuszone w warunkach naturalnych (w cieniu, przewiewie i przy niezbyt grubej warstwie surowca) lub w suszarni ogrzewanej, w temperaturze nieprzekraczającej 35°C.
http://pw.ihar.edu.pl/wp-content/uploads...rawowe.pdf
https://www.biolib.cz/IMG/GAL/188087.jpg
Origanum Vulgare L. subsp. Hirtum
Jest endemicznym podgatunkiem Lebiodki występującym w rejonie basenu Morza Śródziemnego.
Greckie Oregano dorasta do ok. 100 cm wysokości.
Ma sztywną, silnie omszoną czterokanciastą, rozgałęziającą się ku górze łodygę.
Liście ułożone naprzeciwlegle, jajowate lub owalne, o gładkim lub słabo ząbkowanym brzegu.
Górna część blaszki liściowej ma barwę ciemnozieloną, dolna – szarawą.
Zarówno blaszka liściowa jak i ogonek liściowe są mocno omszone.
Drobne, białawe kwiaty Greckiego Oregano zebrane są po 5-25 sztuk w szczytowe podbaldachy.
Kwiaty są grzbieciste, o dwuwargowej koronie.
Działki kielicha osiągają długość do ok. 2,5 mm, płatki korony – do ok. 5 mm.
Greckie Oregano kwitnie od lipca do września.
Bogate w nektar kwiaty odwiedzane są licznie przez pszczoły, trzmiele i wiele gatunków motyli.
Owocem jest rozłupnia, rozpadająca się na 4 rozłupki.
Cała roślina wydziela silny, aromatyczny zapach.
Surowcem zielarskim pozyskiwanym z greckiego oregano jest ziele czyli górne, ulistnione i niezdrewniałe części pędów.
Surowiec ten zbiera się zwykle na początku kwitnienia roślin.
W pierwszym roku wegetacji przeprowadzany jest jeden zbiór , a począwszy od drugiego roku ziele greckiego oregano ścina się także z drugiego (jesiennego) pokosu.
Bezpośrednio po zbiorze, ziele powinno być wysuszone w warunkach naturalnych (w cieniu, przewiewie i przy niezbyt grubej warstwie surowca) lub w suszarni ogrzewanej, w temperaturze nieprzekraczającej 35°C.
http://pw.ihar.edu.pl/wp-content/uploads...rawowe.pdf