18-07-2023, 23:59
Mniszek Lekarski – działanie
Mniszek lekarski i jego przetwory, jak wykazały liczne badania farmakologiczne i kliniczne, działają wielokierunkowo.
Pierwszym z nich jest pobudzający wpływ na wytwarzanie żółci przez wątrobę i ułatwienie jej przepływu do dwunastnicy przez drogi żółciowe.
Wywołuje to zwiększenie kurczliwości tych przewodów, a w szczególności pęcherzyka żółciowego, co przeciwdziała zastojowi żółci.
Wykazano również korzystny wpływ na czynność wydzielniczą trzustki oraz normalizację całego procesu trawienia.
Drugi kierunek działania Mniszka stanowi działanie moczopędne, poprzez zwiększanie przesączania w kłębkach nerkowych.
Poza tym wykazuje także działanie „oczyszczające krew”, czyli odtruwające i oczyszczające ze szkodliwych związków, jakie uwalniane są podczas przemiany materii.
Ponadto Mniszek Pospolity działa rozkurczowo na mięśnie gładkie, co usprawnia przepływ żółci i moczu.
Działa także przeciwcukrzycowo i pobudzająco na wydzielanie soku żołądkowego.
Wykazuje ponadto działanie regenerujące na skórę, przyspiesza gojenie się ran i bliznowacenie.
Co ważne, stosowanie mniszka w zalecanych dawkach, nie wywiera szkodliwego działania ubocznego.
Mniszek Lekarski – właściwości lecznicze
W dawnych czasach, szczególnie na wsi, do leczenia schorzeń używano wiele różnych ziół, między innymi także Mniszek Lekarski.
Właściwości lecznicze tego ziela zostały potwierdzone w wielu niezależnych ośrodkach badawczych.
Dowiedziono, że cała roślina wykazuje niezwykłe właściwości lecznicze.
W liściach i kwiatach stwierdzono obecność żółtych barwników ksantofilowych (taraksantyny), flawonoidów oraz soli mineralnych (potas, magnes, siarkę i krzem) i witamin (zwłaszcza znaczne ilości witaminy C).
W korzeniach wykryto inulinę, fruktozę, kwasy organiczne, trójterpeny, garbniki, flobafeny oraz olejek eteryczny.
W leczeniu schorzeń dróg żółciowych i wątroby oraz układu pokarmowego również stosuje się Mniszek Lekarski.
Działanie tego ziela jest skuteczne i szybkie.
Nie każdy wie, że żucie świeżych łodyg może bezboleśnie rozpuścić kamienie żółciowe.
Kuracja trwa 14 dni. Łodygi myje się razem z kwiatostanem, następnie usuwa się koszyczek i wolno żuje łodygę.
Początkowo ma ona gorzki smak, jest chrupka i soczysta, podobna w smaku do endywii.
Należy spożywać pięć do sześciu łodyg dziennie, czasem nawet do 10.
Kuracja ta usuwa również świąd skóry, ponieważ oczyszcza krew z toksyn.
Mniszek Lekarski – Syrop
Do sporządzenia pysznego Syropu używa się kwiatów Mniszka Lekarskiego.
Zastosowanie tego Syropu może być różne: można go rozsmarować na kromce chleba z masłem, jak miód albo używać do słodzenia napojów, szczególnie zimą, kiedy jest mało witamin.
Często wchodzi w skład wypieków, np. piernika, ponieważ wzmacnia jego smak.
Syrop z kwiatów Mniszka, oprócz walorów smakowych, jest bardzo korzystny dla zdrowia.
Wspomaga leczenie przewlekłych nieżytów jamy ustnej, gardła i oskrzeli.
Aby go sporządzić, należy zebrać 4 kopiaste garście kwiatów Mniszka (najlepiej w maju), zalać je 1 litrem zimnej wody i powoli ogrzewać, aż do wrzenia.
Po zagotowaniu całość odstawia się na noc.
Następnego dnia należy przelać płyn przez sito i dobrze wycisnąć wodę z kwiatów (przez gazę lub rękami).
Do soku należy dodać 1 kg cukru oraz pół cytryny pokrojonej w plasterki.
Następnie garnek z Syropem (bez pokrywki), ustawia się na palniku kuchenki i całość ogrzewa (nie dopuszczając do wrzenia) tak długo, aż syrop stanie się gęsty.
Ważne jest, aby ciecz odparowywała bez gotowania, by zachować wszystkie witaminy.
Aby sprawdzić, czy Syrop ma odpowiednią konsystencję, należy co jakiś czas robić próbę ostygnięcia kropli syropu na spodeczku.
Syrop nie może być zbyt gęsty, aby się nie skrystalizował, ani zbyt rzadki, ponieważ mógłby wówczas skwaśnieć.
Jeśli jest gotowy, wlewa się go do wyparzonych słoiczków lub butelek.
Prawidłowo sporządzony Syrop z Mniszka można przechowywać w szczelnie zamkniętych pojemnikach przez całą zimę.
Herbata z Mniszka Lekarskiego
Herbatka z Mniszka ma działanie oczyszczające krew, napotne i moczopędne.
Wspomaga trawienie.
Aby sporządzić leczniczą Herbatkę z Mniszka, należy jedną kopiastą łyżeczkę do herbaty rozdrobnionych lub zmielonych korzeni zalać na noc jedną szklanką zimnej wody.
Następnego dnia płyn podgrzewa się do wrzenia i przecedza.
Otrzymaną ilość Herbatki należy podzielić na dwie równe części i pić łykami: pół godziny przed śniadaniem i po nim.
Mniszek Lekarski jest bardzo zdrowy.
Warto go spożywać nie tylko leczniczo – na różne dolegliwości, ale również na co dzień.
https://www.wapteka.pl/blog/artykul/mnis...-dzialanie