Chmiel
#9

   
    [
Powszechnie znany Chmiel ma swoje zasłużone miejsce w zielarstwie i ziołolecznictwie. 
Rodzaj Chmielu, którego nazwa łacińska to Humulus, należy do rodziny konopiowatych.
Jest rośliną pnącą się, która chętnie będzie się wiła nawet tam gdzie jej nie chcemy.
W Polsce rośnie dziko i w uprawie Chmiel zwyczajny (Humulus Lupulus).
Początkowo najprawdopodobniej występował on w stanie dzikim w południowej Europie, Ameryce Północnej i na Bliskim Wschodzie, jednak rozprzestrzenił się wraz z człowiekiem (poprzez uprawę i dziczenie) niemal w całej Eurazji.

Chmiel Zwyczajny jest rośliną wieloletnią, pnącą się i wymagającą silnych podpór.
Gdy nie ma w swoim zasięgu niczego do wspinania zacznie się płożyć.
Pędy Chmielowe potrafią osiągnąć nawet 8 m.
Chmiel to dość ciekawa roślina, bo dwupienna, co oznacza, że na jednej roślinie rosną tylko kwiaty męskie lub tylko kwiaty żeńskie.
Powszechnie znane szyszki Chmielowe to kwiatostany żeńskie i to właśnie one są wykorzystywane w przetwórstwie spożywczym, choć w zielarstwie i kosmetyce wykorzystuje się także kwiatostany męskie i pędy.
Pod względem chemicznym w chmielu znajdziemy między innymi kwasy goryczowe, glikozydy flawonolowe, katechiny i olejki eteryczne.

Napar chmielowy.
Właściwości naparu z Chmielu
Przygotowuje się go zaparzając łyżeczkę suszonych szyszek żeńskich gorącą wodą (około 95 stopni) w czasie 8-10 minut.
Otrzymamy jasny żółty napar o gorzkim, mało przyjemnym smaku i aromacie.
Choć może to być znaczna bariera by się do Chmielu przekonać, z każdym łykiem napar smakuje jakby lepiej.
Gorzki smak podpowiada nam, że Chmiel ma pozytywne działanie na układ pokarmowy i pobudza trawienie i apetyt.
Nie zaleca się jego słodzenia.

Główną jednak siłą szyszek Chmielu jest ich działanie uspokajające i nasenne (Encyklopedia “Plantas medicinales. El dioscorides renovada” podaje, że napar Chmielowy może mieć nawet bardzo lekkie działanie halucynogenne).
Napar polecany jest więc w okresach napięcia nerwowego i przy przejściowych problemach z zasypianiem.

Szyszki Chmielu mają działanie moczopędne, poleca się je osobom z problemami układu moczowego.
Również pozytywnie wpływają na gruczoł krokowy.
Napar Chmielowy ma także działanie przeciwbakteryjne.
Stosuje się go do przemywania trudno gojących się ran oraz owrzodzeń.

Co ciekawe, przygotowana z szyszek Chmielu kąpiel ma działanie odprężające, nasenne i tonizujące.
Podobnie jak już sam zapach suszonych szyszeczek Chmielowych, który można “zachowywać” w poduszeczkach aromatycznych.

Najszybszym skojarzeniem z chmielem jest oczywiście piwo.
To właśnie do jego produkcji Chmiel jest najpowszechniej wykorzystywany.
Warto jednak przełamać ten schemat i spróbować chmielowego naparu, by przekonać się jak wiele korzyści może nam on przynieść i to mimo swojego specyficznego smaku i zapachu.

Źródła:”Wielka Księga ziół” Lesley Bremness”, Właściwości lecznicze chmielu zwyczajnego (Humulus lupulus L.)” Marta Mielczarek, Joanna Kołodziejczyk, *Beata Olas” Plantas medicinales. El Dioscorides renovad” Pio Font Quer, ziolowyporadnik.pl, powisle.pl, Wikipedia
https://www.czajnikowy.com.pl/chmiel-zwy...z-chmielu/

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości