29-09-2023, 16:32
Przepisy na Herbatę z Chryzantemy
Jak pić Herbatę z Chryzantemy?
Możemy to zrobić na kilka sposobów, w zasadzie kwiaty Chryzantemy nadają się nie tylko na herbatę, Chińczycy używają ich także przy gotowaniu czy zewnętrznie, ale to może innym razem. Dziś skupimy się na Herbatach kwiatowych i wszelkich konfiguracjach.
Chryzantemy możecie oczywiście pić na czysto, czyli zaparzając kwiaty samej Chryzantemy bez dodatków.
Robimy to tak jak zalewając zwykłą Herbatę - wrzątkiem w ulubionym kubku
Możemy też użyć kwiatów w specjalnej mieszance, z szybkiego research'u znalazłam kilkanaście różnych kombinacji i w zasadzie ogranicza Was tylko wyobraźnia.
Podrzucę Wam oczywiście kilka podstawowych chińskich mieszanek.
1. Czysta herbata Chryzantemowa
Składniki:
4-5 kwiatów Chryzantemy
cukier (opcjonalnie)
wrzątek
Wykonanie:
Do parzenia tej Herbaty najlepiej użyć przezroczystej szklanki czy kubka, włożyć jednorazowo cztery lub pięć kwiatów, a następnie zalać wrzątkiem.
Po 2-3 minutach można zauważyć, że woda stopniowo zmienia kolor na żółtawy.
Można także wsypać trochę cukru do smaku.
Chińczycy za każdym razem, gdy piją Herbatę Chryzantemową nie piją wszystkiego na raz, a zostawiają jedną trzecią filiżanki herbaty i dolewają wrzątku.
Do kubka czy filiżanki można wsypać trochę cukru do smaku.
2. Klasyczna Herbata z Goji
Idealny pomysł, gdy nie wiecie co zrobić z jagodami Goji!
Jest to chiński klasyk pijany przez wszystkich szanujących się wujków i ciocie w Chinach.
Składniki:
2-3 kwiaty Chryzantemy
7 czerwonych jagód Goji
wrzątek
Wykonanie:
Suche składniki wrzucamy do kubka i zalewamy wrzątkiem, napój gotowy do picia gdy nabierze mocniejszego koloru.
Chińczycy wierzą, że mieszanka ta odżywia nerki oraz wątrobę.
3. Herbata z trzech kwiatów (三花茶)
Składniki:
1-2 g kwiatów Chryzantemy
1-2 g kwiatów Wiciokrzewu (Lonicera Japonica)
1-2 g Jaśminu
wrzątek
Wykonanie:
Kwiaty wrzucamy do kubka (możemy zwiększyć ilość i zrobić od razu cały dzbanek) i zalewamy wrzątkiem, pijemy gdy nabierze koloru.
Jest to łatwa do wykonania Herbata kwiatowa.
4. Zielona Herbata z Chryzantemą
Składniki:
10 gramów Chryzantemy
3 gramy Zielonej Herbaty liściastej
wrzątek
Wykonanie:
Jak powyżej, suszone zioła zalewamy wrzątkiem i po 2-3 minutach gdy nabierze koloru pijemy, w 1/3 możemy dolać świeżej gorącej wody.
Herbata ta jest dobra dla regulacji ciśnienia krwi.
5. Herbata Chryzantemowo - Morwowa
Składniki:
10 kwiatów Chryzantemy
5 gramów liści Morwy
5 gramów liści Loquata - Nieśplika Japońskiego
Wykonanie:
Liście i kwiaty wrzucamy do dzbanka i zalewamy wrzątkiem, po 2-3 minutach herbata jest gotowa, opcjonalnie można dodać cukier lub miód do smaku.
O ile liście Morwy i kwiaty Chryzantemy mogą być dość łatwo dostępne, tak liście Nieśplika japońskiego możecie ominąć.
https://www.chlorofilowydziennik.pl/2022...ntemy.html
Jak pić Herbatę z Chryzantemy?
Możemy to zrobić na kilka sposobów, w zasadzie kwiaty Chryzantemy nadają się nie tylko na herbatę, Chińczycy używają ich także przy gotowaniu czy zewnętrznie, ale to może innym razem. Dziś skupimy się na Herbatach kwiatowych i wszelkich konfiguracjach.
Chryzantemy możecie oczywiście pić na czysto, czyli zaparzając kwiaty samej Chryzantemy bez dodatków.
Robimy to tak jak zalewając zwykłą Herbatę - wrzątkiem w ulubionym kubku
Możemy też użyć kwiatów w specjalnej mieszance, z szybkiego research'u znalazłam kilkanaście różnych kombinacji i w zasadzie ogranicza Was tylko wyobraźnia.
Podrzucę Wam oczywiście kilka podstawowych chińskich mieszanek.
1. Czysta herbata Chryzantemowa
Składniki:
4-5 kwiatów Chryzantemy
cukier (opcjonalnie)
wrzątek
Wykonanie:
Do parzenia tej Herbaty najlepiej użyć przezroczystej szklanki czy kubka, włożyć jednorazowo cztery lub pięć kwiatów, a następnie zalać wrzątkiem.
Po 2-3 minutach można zauważyć, że woda stopniowo zmienia kolor na żółtawy.
Można także wsypać trochę cukru do smaku.
Chińczycy za każdym razem, gdy piją Herbatę Chryzantemową nie piją wszystkiego na raz, a zostawiają jedną trzecią filiżanki herbaty i dolewają wrzątku.
Do kubka czy filiżanki można wsypać trochę cukru do smaku.
2. Klasyczna Herbata z Goji
Idealny pomysł, gdy nie wiecie co zrobić z jagodami Goji!
Jest to chiński klasyk pijany przez wszystkich szanujących się wujków i ciocie w Chinach.
Składniki:
2-3 kwiaty Chryzantemy
7 czerwonych jagód Goji
wrzątek
Wykonanie:
Suche składniki wrzucamy do kubka i zalewamy wrzątkiem, napój gotowy do picia gdy nabierze mocniejszego koloru.
Chińczycy wierzą, że mieszanka ta odżywia nerki oraz wątrobę.
3. Herbata z trzech kwiatów (三花茶)
Składniki:
1-2 g kwiatów Chryzantemy
1-2 g kwiatów Wiciokrzewu (Lonicera Japonica)
1-2 g Jaśminu
wrzątek
Wykonanie:
Kwiaty wrzucamy do kubka (możemy zwiększyć ilość i zrobić od razu cały dzbanek) i zalewamy wrzątkiem, pijemy gdy nabierze koloru.
Jest to łatwa do wykonania Herbata kwiatowa.
4. Zielona Herbata z Chryzantemą
Składniki:
10 gramów Chryzantemy
3 gramy Zielonej Herbaty liściastej
wrzątek
Wykonanie:
Jak powyżej, suszone zioła zalewamy wrzątkiem i po 2-3 minutach gdy nabierze koloru pijemy, w 1/3 możemy dolać świeżej gorącej wody.
Herbata ta jest dobra dla regulacji ciśnienia krwi.
5. Herbata Chryzantemowo - Morwowa
Składniki:
10 kwiatów Chryzantemy
5 gramów liści Morwy
5 gramów liści Loquata - Nieśplika Japońskiego
Wykonanie:
Liście i kwiaty wrzucamy do dzbanka i zalewamy wrzątkiem, po 2-3 minutach herbata jest gotowa, opcjonalnie można dodać cukier lub miód do smaku.
O ile liście Morwy i kwiaty Chryzantemy mogą być dość łatwo dostępne, tak liście Nieśplika japońskiego możecie ominąć.
https://www.chlorofilowydziennik.pl/2022...ntemy.html