Śledziowe wariacje...
#36

   
Śledzie w Sosie Porowo-Czosnkowym
Składniki
6-8 płatów śledziowych matias
około 250 ml gęstego jogurtu naturalnego lub chudej śmietany
1-2 jabłka
2-3 ząbki czosnku
1 spory por 
sok z połowy cytryny
1 łyżeczka musztardy lub chrzanu
2-3 łyżki oleju tłoczonego na zimno
1-2 łyżeczki miodu
2 łyżeczki posiekanej natki z pietruszki
sól, pieprz do smaku

Śledzie moczymy w zimnej wodzie przez noc, ale jeśli częściej zmienimy zimną wodę, potrwa to tylko kilka godzin.
Odsączamy solidnie nadmiar wody ze śledzi polewamy je sokiem z cytryny. 
Odstawiamy na około 30 minut.

Umytego, pokrojonego w drobne plasterki pora podsmażam na 1/3 części oleju, bardzo krótko, około minuty i zaraz dodajemy drobno pokrojony czosnek i natkę z pietruszki (zimą można dodawać natkę suszoną) oraz szczyptę soli. 
Mieszamy i po chwili odstawiamy do wystudzenia.

Do jogurtu lub śmietany dodajemy pokrojone w niedużą kostkę jabłka, musztardę, miód, szczyptę soli, pieprzu i podsmażone warzywa. Mieszamy i zabieramy się do krojenia śledzi w paski lub w kostkę. 
Łączymy śledzie z sałatką. 
Całość wstawiamy do lodówki na kilka godzin, żeby składniki przeszły przyprawami i smakiem śledzi. 
Po wyjęciu ponownie próbujemy i w razie potrzeby korygujemy smak solą, sokiem z cytryny, miodem lub pieprzem
Życzę smacznego!
https://kuchniatosztuka.blogspot.com/201...m.html?m=1

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości