Torty, placki i inne słodkości...
#23

   
Super smaczne i niezwykle łatwe w przygotowaniu ciasto z rabarbarem i budyniem. 
Ten sprawdzony i niezawodny przepis z pewnością posmakuje wszystkim miłośnikom słodkości i nie tylko.
Kruche ciasto z rabarbarem długo zachowuje swoją świeżość, jest bardzo delikatne, kruchutkie, wręcz idealne. 
Świetnie sprawdzi się na rodzinne spotkania, grilla i inne domowe okazje. 
Zapraszam na przepis!
Ciasto z rabarbarem i budyniem
Kruche ciasto
1 szklanka mąki pszennej
4 żółtka
3 łyżki cukru
120 g masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier wanilinowy

Masa budyniowa
800 ml mleka
3 łyżki cukru
2 budynie waniliowe bez cukru

Beza
4 białka
120 g cukru
szczypta soli
1 kisiel o smaku truskawkowym lub poziomkowym

Dodatkowo
5-6 łodyg rabarbaru
2 łyżki cukru
cukier puder do posypania

Wykonanie
Mąkę przesiewamy na stolnicę, robimy w niej niewielkie wgłębienie, w które przekładamy żółtka, cukier, pokrojone w kostkę schłodzone masło, cukier wanilinowy oraz proszek do pieczenia. 
Całość zagniatamy i formujemy kulkę. 
Ciasto dzielimy na dwie kulki, jedna większa, druga mniejsza w stosunku 2:1. 
Obie kulki owijamy folią spożywczą. 
Mniejszą kulkę wstawiamy do zamrażarki a większą do lodówki na 30 minut.

Większą kulkę wyjmujemy z lodówki i ciastem wykładamy formę 20×30 cm, wyścieloną wcześniej papierem do pieczenia. 
Wyłożone na formę ciasto dziurkujemy za pomocą widelca i ponownie wstawiamy do lodówki na około 30 minut. 
Po upływie czasu blaszkę z ciastem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez 15 minut, grzanie góra-dół.

Rabarbar dokładnie myjemy i kroimy paseczki. 
Zasypujemy cukrem, mieszamy i odstawiamy na około 10 minut.

Do rondelka wlewamy około 500 ml mleka.
 Dodajemy cukier i całość zagotowujemy. 
Do pozostałego mleka wsypujemy budynie, dokładnie mieszamy do połączenia. 
Kiedy mleko w rondelku zacznie się gotować, wlewamy mieszankę mleka z proszkiem budyniowym i energicznie mieszamy do uzyskania gęstego budyniu.

Na wcześniej upieczone kruche ciasto wykładamy rabarbar z cukrem, a na nim rozprowadzamy przygotowaną masę budyniową.
Białka jajek ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. 
Ciągle ubijając na wysokich obrotach, stopniowo dodajemy cukier. 
Ubijamy do uzyskania szklistej i puszystej masy. 
Na samym końcu wsypujemy kisiel i miksujemy do połączenia składników. 
Przygotowaną bezę wykładamy na masę budyniową.

Z zamrażarki wciągamy ciasto i ścieramy je na tarce o dużych oczkach. 
Tarte ciasto wykładamy na bezę. 
Blaszkę z ciastem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 30 minut, grzanie góra-dół.
Gotowe ciasto odstawiamy do przestygnięcia, przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
https://alledobre.pl/ciasto-z-rabarbarem...3276952445

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku
Torty, placki i inne słodkości... - przez Krystyna - 08-02-2012, 00:30
RE: Torty, placki i inne słodkości... - przez Aggata - 31-05-2017, 19:07
RE: Torty, placki i inne słodkości... - przez Aggata - 28-06-2017, 15:25
RE: Torty, placki i inne słodkości... - przez Krystyna - 23-09-2017, 23:07
RE: Torty, placki i inne słodkości... - przez Joana - 10-11-2017, 19:03
RE: Torty, placki i inne słodkości... - przez LeCaro - 07-01-2018, 00:06
RE: Torty, placki i inne słodkości... - przez Joana - 08-02-2018, 15:32
RE: Torty, placki i inne słodkości... - przez Krystyna - 10-06-2018, 21:21
RE: Torty, placki i inne słodkości... - przez Krystyna - 30-07-2018, 14:39
RE: Torty, placki i inne słodkości... - przez Krystyna - 10-05-2024, 22:21
RE: Torty, placki i inne słodkości... - przez Krystyna - 10-05-2024, 22:59
RE: Tanie, szybkie i smaczne... - przez Aggata - 13-09-2017, 21:00



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości