Cassiterite

Kasyteryt - Historia
Cassiterite - History
Cyna była używana od czasów starożytnych. 
Naczynia wykonane z Mosiądzu (stopu cyny i miedzi) pochodzą z około 3500 r. p.n.e. 
Pliniusz wspomniał w 49 r. n.e. o istnieniu stopów Cyny i Ołowiu, które obecnie znamy jako lut. 
W czasach starożytnych cynę Wydobywano w Anglii i Hiszpanii. 
Był to jeden z siedmiu metali szlachetnych i przypisywano go Jowiszowi.

Kasyteryt zyskał swoją nazwę w interesujący i niezwykły sposób. 
Został nazwany na cześć „Kassiterydów”, o których mówiono, że są wyspami „u zachodniego wybrzeża Europy”. 
Kasyterydy zostały omówione przez Herodota w jego Historii - i uważa on, że ich tożsamość to Wyspy Brytyjskie, choć przyznaje, że nie jest pewien ich tożsamości.

Niektórzy spekulowali, że były to Wyspy Scilly - ale dokładnej lokalizacji tych wysp nigdy nie ustalono i obecnie uważa się, że ich istnienie mogło być wymysłem fenickich kupców, którzy chcieli sprawować kontrolę nad handlem Cyną, utrzymując źródło dostaw w tajemnicy. 
Istnienie Kasyterydów mogło być całkowitym wymysłem mającym na celu zachowanie tajemnicy lokalizacji kopalni cCyny w Anglii: 
Kasyteryt był kiedyś wydobywany w Kornwalii w Anglii, a w starożytności stare kornwalijskie kopalnie Cyny były ważnym źródłem rudy - zanim zostały wyczerpane.

Kasyteryt z pewnością był znany od czasów starożytnych - jednak najwcześniejsza wzmianka o tym słowie, jaką mogę znaleźć w literaturze, pochodzi z 1832 roku autorstwa François Sulpice Beudanta w Traité élémentaire de minéralogie (Volume 2 p.618). 
Wiedząc, że minerał ten był używany od czasów starożytnych, musiał być wcześniej znany pod różnymi nazwami - i w 1837 roku William Phillips i Robert Allan w An Elementary Introduction to Mineralogy (p.250) znajdujemy listę tych nazw - Zinnstein (niemiecki), Etain Oxide (francuski), Tinstone, Pyramidal Tin Ore, Stannolite (angielski).

Zaglądając głębiej w tajemne krypty, znajdujemy w Musaeum Regalis Societatis (s. 328) Nehemiaha Grewa z 1681 r., że minerał ten był wówczas nazywany po prostu Rudą Cyny lub Kamieniem Cyny. 
Nazwa Stannolit nie wydaje się być starożytna - jednak pochodzi od starej łacińskiej nazwy Cyny - Stannum .
https://gemstoneslist.com/cassiterite.html

[Obrazek: attachment.php?aid=81507]
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
Cassiterite - przez Krystyna - 15-02-2021, 20:11
RE: Kasyteryt - przez Krystyna - 15-02-2021, 20:36
RE: Kasyteryt - przez Krystyna - 15-02-2021, 21:21
RE: Kasyteryt - przez Krystyna - 15-02-2021, 21:44
RE: Kasyteryt - przez Krystyna - 18-03-2021, 20:22
RE: Cassiterite - przez Krystyna - 21-07-2024, 00:54
RE: Cassiterite - przez Krystyna - 15-06-2025, 13:07
RE: Cassiterite - przez Krystyna - 15-06-2025, 14:44