18-05-2025, 21:59
Czym jest Cardamom i jak go stosować?
Kardamon to znana nazwa w świecie przypraw, ale jeśli poprosisz o opisanie jego smaku, możesz nie wiedzieć, co powiedzieć.
Dzieje się tak, ponieważ ta przyprawa ma niezwykle złożony profil smakowy, nadający się zarówno do słodkich, jak i pikantnych potraw.
Jako trzecia najdroższa przyprawa na świecie (za Szafranem i Wanilią) Kardamon zyskał sobie całkiem dobrą renomę, zyskując nawet przydomek „Królowej przypraw”.
Od indyjskich Curry po skandynawskie pieczywo, dowiedz się, jak gotować z tą cenioną przyprawą.
Czym jest Cardamom?
Kardamon to przyprawa strąkowa z rodziny imbirowatych, która jest powszechnie stosowana w kuchni indyjskiej. Chociaż ta przyprawa pochodzi z południowych Indii, obecnie
największym producentem kardamonu jest Gwatemala .
Przyprawę można znaleźć w postaci całych strąków, całych łuskanych nasion lub mielonego proszku.
Jej złożony profil smakowy dobrze nadaje się do słodkich i pikantnych zastosowań, a także ma wiele korzyści zdrowotnych (więcej na ten temat poniżej).
Rodzaje kardamonu
Green Cardamom
To bardziej powszechna odmiana kardamonu.
Często jest używana w słodszych potrawach, chociaż sprawdzi się również w pikantnych.
Smak Zielonego Kardamonu jest bardziej taki, jaki wyobrażasz sobie, myśląc o Kardamonie: ciepły, ziołowy, cytrusowy, pikantny, a nawet lekko miętowy, wszystko w tym samym czasie — robi wrażenie, prawda?
Możesz również znaleźć coś, co jest znane jako White Cardamom, który jest po prostu Zielonym Kardamonem, który został wybielony.
Ma tendencję do bardziej wyblakłego smaku, ale jest ulubionym w krajach skandynawskich i większości północnej Europy.
Black Cardamom
Ze swoimi większymi, ciemnobrązowymi strąkami, czarny kardamon jest częściej używany w pikantnych potrawach ze względu na swój bardziej wędzony smak. Kiedy widzisz, że w przepisie jest mowa o Black Cardamom, zwykle chodzi o cały strąk.
Strąki Cardamom kontra mielony Cardamom
Kardamon zawsze zaczyna się w formie strąka.
Czasami przepis może wymagać dodania całego zmiażdżonego strąka kardamonu podczas gotowania i wyrzucenia go później, podobnie jak w przypadku liści laurowych.
Strąki zawierają twarde, czarne nasiona, które są zazwyczaj suszone i mielone na proszek.
Nasiona te zawierają olejki eteryczne, które nadają przyprawie jej charakterystyczny smak.
Po zmieleniu nasiona szybko tracą swój smak.
Aby uzyskać najlepsze rezultaty, użyj mielonego kardamonu blisko daty zakupu lub jeszcze lepiej, zacznij od całych strąków.
Możesz łatwo zmielić nasiona za pomocą moździerza i tłuczka .
Do czego stosuje się Cardamom
Wiele potraw indyjskich i inspirowanych kuchnią indyjską wymaga dodatku Cardamom, w tym dania curry , kheer (indyjski pudding ryżowy) i chai
Mieszanki indyjskich przypraw, takie jak garam masala, również zawierają Cardamom
Odkryjesz również, że kardamon dodaje ciepła i głębi do wypieków, takich jak ciasteczka , budyń chlebowy , a nawet sernik . W pewnym momencie kardamon trafił do Skandynawii, gdzie jest obecnie szeroko stosowany w wypiekach, takich jak fińska Pulla i Julekaka (norweski chleb bożonarodzeniowy).
Do pikantnych zastosowań spróbuj dodać go do zup lub suchych marynat do mięsa
Ten przepis na łososia z Cardamom i klonem jest kolejnym przykładem tego, jak słodki i pikantny smak Cardamom można wykorzystać na różne sposoby.
Korzyści zdrowotne Cardamom
Cardamom był używany jako składnik zarówno w gotowaniu, jak i jako lek od wieków, a badania sugerują, że przyprawa ta rzeczywiście ma właściwości zdrowotne.
Badanie z 2009 r. wykazało, że wysoki poziom przeciwutleniaczy w Cardamom może pomóc obniżyć ciśnienie krwi, podczas gdy badanie z 2007 r. wykazało, że Cardamom ma właściwości moczopędne, co oznacza, że może wspomagać oddawanie moczu.
Jest również stosowany jako odświeżacz oddechu od wieków, a twierdzenie to zostało poparte niedawnym badaniem, które wykazało, że Cardamom jest skuteczny w niszczeniu bakterii, które mogą prowadzić do chorób dziąseł lub infekcji.
Czym zastąpić Cardamom
Złożony smak Cardamom oznacza, że znalezienie odpowiedniego zamiennika nie jest łatwym zadaniem.
W razie potrzeby sugerujemy zmieszanie innych ciepłych, jesiennych przypraw, aby odtworzyć jego charakterystyczny smak, szczególnie Cynamonu.
Spróbuj wymieszać równe części mielonego Cynamonu z równymi częściami mielonej Gałki Muszkatołowej, Imbiru lub Goździków.
https://www.allrecipes.com/article/what-is-cardamom/