05-06-2025, 13:12
Herbata Kolendrowa – starożytne, tradycyjne i nowoczesne korzyści
Znana ze swojego zastosowania w kuchni, Kolendra jest jedną z najstarszych ziół i przypraw, o których wiadomo, że jest nawet wspomniana w Biblii
Roślina ta jest znana i używana do wielu celów od wieków i została znaleziona w grobowcu egipskiego faraona Tutanchamona, co doprowadziło archeologów do przekonania, że starożytni Egipcjanie uprawiali tę roślinę.
Kolendra ma bogatą historię i była używana przez pokolenia rodzin, nie tylko do gotowania, ale także jako herbata!
W starożytnej Grecji liczne korzyści tej rośliny zostały po raz pierwszy rozpoznane przez miejscowych.
Jej nazwa może pochodzić od starogreckiego słowa „kóris”, które weszło do języka angielskiego z łacińskiego „Coriandrum” .
W tamtym czasie słowo to w starożytnej grece oznaczało coś podobnego do „pluskwy” i prawdopodobnie wynikało to z silnego aromatu kolendry.
Uważa się, że kolendra była używana w celach leczniczych przez obie te starożytne cywilizacje, a także do tworzenia perfum.
W Azji Chińczycy, którzy wierzyli, że ci, którzy spożywają nasiona kolendry, otrzymają nieśmiertelność, uprawiali tę roślinę od IV wieku.
Indianie, znani z przepysznych dań, również od dawna używają jej jako przyprawy do smaku swoich potraw.
Roślina kolendry została wprowadzona do Ameryki Łacińskiej, gdy hiszpańscy konkwistadorzy przywieźli ją do Meksyku i Peru, gdzie stała się integralną częścią wielu ich potraw.
Charakterystyka Herbaty Kolendrowej
Kolendra, kolendra, chińska pietruszka, Dhania lub Coriandrum sativum to kulinarne i lecznicze zioło należące do rodziny selerowatych.
Ta ciepłolubna roślina jednoroczna pochodzi z regionów od południowej Europy i północnej Afryki po południowo-zachodnią Azję.
Jest to miękka roślina z prostą, rozgałęzioną łodygą o wysokości około 2 stóp, złożonymi liśćmi, białymi lub różowymi kwiatami, które pojawiają się w czerwcu, i kulistymi owocami, które dojrzewają w sierpniu. Wszystkie części rośliny są jadalne. Dlatego jest używana w kuchniach na całym świecie.
Jako zioło lecznicze Kolendra jest bardzo odżywcza.
Zawiera wysoki poziom przeciwutleniaczy , składników odżywczych i właściwości przeciwgrzybiczych .
Profil smakowy
Kolendrę można stosować jako Herbatę w różnych formach, gdy jest pozostawiona w całości wraz z liśćmi i nasionami, ma kwiatowy cytrusowy i curry smak, który jest lekki i słodki. Gdy liście i nasiona są mielone, smak zmienia się na bardziej ziemisty, z pikantnymi i orzechowymi aromatami i nutą cytrusową.
Jeśli odkryjesz, że nigdy nie byłeś fanem kolendry, czy to w herbacie, czy używanej w jedzeniu - może to również dlatego, że nie było ci pisane!
Interesujący temat do poznania, ale jeśli masz konkretny wariant genu, może to wyjaśniać, dlaczego kolendra smakuje ci jak mydło .
Nowoczesna wartość lecznicza herbaty kolendrowej
Hipokrates, starożytny grecki lekarz i ojciec medycyny, wierzył w uzdrawiającą moc kolendry, ponieważ zalecał jej stosowanie jako leku.
Kolendra jest dobrym źródłem przeciwutleniaczy, białka, manganu, magnezu, żelaza i błonnika pokarmowego, jest czymś więcej niż przyprawą do przyprawiania potraw; jest rośliną leczniczą, która, jak się uważa, utrzymuje ciało zdrowe i silne.
Poniżej przedstawiamy korzyści, jakie można uzyskać pijąc Herbatę Kolendrową:
To dobre dla oczu
Antyoksydanty zawarte w kolendrze mogą pomóc zapobiegać chorobom oczu.
Witamina A, jeden z zawartych w niej antyoksydantów, jest niezbędna dla dobrego widzenia.
Wspiera funkcjonowanie rogówki, ochronnej zewnętrznej warstwy oka.
Ta witamina jest składnikiem rodopsyny, białka, które pozwala oczom widzieć w warunkach słabego oświetlenia.
Może wspomagać trawienie i zdrowie jelit
Herbata z Kolendry jest dobra dla układu trawiennego, ponieważ może pomóc w promowaniu regularnego wypróżniania.
Jej ekstrakt jest stosowany jako środek pobudzający apetyt w tradycyjnej medycynie irańskiej
Badania potwierdziły to, wskazując, że ma ona pozytywny wpływ na apetyt szczurów.
To dobre dla serca
Kolendra może zmniejszyć ryzyko chorób serca
Może obniżyć poziom złego cholesterolu i zwiększyć poziom dobrego cholesterolu.
Ponieważ jest to pikantne zioło o silnym smaku, może pomóc ludziom zmniejszyć spożycie sodu, co może pomóc poprawić zdrowie ich serca.
Może wzmocnić naturalne mechanizmy obronne organizmu i utrzymać go w doskonałej kondycji
Witamina C jest uważana za jeden z najważniejszych i najskuteczniejszych składników odżywczych.
Ten silny przeciwutleniacz nie tylko wzmacnia odporność, ale także pomaga zapobiegać niedoborom żelaza i chronić pamięć i myślenie u osób w podeszłym wieku.
Może również zmniejszać ryzyko chorób przewlekłych, kontrolować ciśnienie krwi i zapobiegać atakom dny moczanowej.
Jednak ta witamina nie może być wytwarzana przez ludzki organizm.
Występuje w wielu produktach roślinnych, a Kolendra jest jednym z nich.
Jest dobry dla zdrowia mózgu
Jak wspomniano wcześniej, Kolendra może chronić pamięć i myślenie u ludzi w miarę starzenia się, ponieważ jest dobrym źródłem witaminy C.
Jako przeciwutleniacz witamina C ma pozytywny wpływ na myślenie i pamięć w miarę starzenia się człowieka.
Może zwalczać stres oksydacyjny, usuwając wolne rodniki.
Oprócz witaminy C, Kolendra jest również bogata w witaminę K, która może pomóc zapobiegać chorobie Alzheimera .
Kolendrę można uznać za wszechstronne zioło.
Nie tylko nadaje smak wielu naszym ulubionym potrawom, ale także poprawia zdrowie.
Nic dziwnego, że nawet starożytni królowie uważali ją za wyjątkową, bo naprawdę taka jest.
Dzięki swoim silnym składnikom jest świetną Herbatą do dodania do swojego repertuaru i zdecydowanie warto jej spróbować, jeśli jeszcze jej nie piłeś!
https://www.tealife.com.au/blogs/tea-rec...n-benefits