Konwalie
#2

[ATTACHMENT NOT FOUND]
Konwalia (Convallaria L.)
Rodzaj roślin jednoliściennych w ostatnich latach zaliczany do różnie wyróżnianych  rodzin w tym do konwaliowatych (Convallariaceae), myszopłochowatych (Ruscaceae) i ostatnio do szparagowatych (Asparagaceae).

W XV i XVI wieku roślinę nazywano Lilium convallium, czyli lilia z doliny (łac. convállis = głęboka, otoczona górami dolina).
Nazwa ta była tak popularna, że przetrwała do dziś w języku angielskim jako Lily of the Valley.
Ponieważ jednak mylono ją z Lilium candidum – lilią białą, Linneusz tworząc nazwę naukową nawiązał do okresu kwitnienia rośliny i wprowadził nazwę Convallaria majalis

Gatunek ten posiada wiele nazw zwyczajowych i ludowych:
konwalia leśna, lanusz, lanka, lanuszka, końska grzywa (nazwa ludowa z okolic Olkusza),  lilia podobna, gładysz, konwalilia, konwalyja majowa, kokoryczka, lanysz, majówka,padolna.

Nazwa "konwalia" w języku polskim pierwszy raz spośród zachowanych źródeł użyta została w Zielniku Syreniusza (1613), a nazwa "konwalia majowa" – przez Pacewicza R. w wydanej w 1867 w Warszawie publikacji pt. Botanika treściwie zebrana dla młodzieży

Gatunek flory Polski
Konwalia majowa (Convallaria majalis L.)
– gatunek byliny kłączowej z monotypowego rodzaju konwalia (Convallaria L.).
Konwalia jest rośliną leczniczą i popularną rośliną ozdobną, której głównym walorem są niewielkie kwiaty o charakterystycznym zapachu i dzwonkowatym kształcie.
Znana jest pod wieloma nazwami zwyczajowymi i ludowymi.
Występuje często w lasach niemal całej Polski, poza tym jest także uprawiana.

Konwalia majowa występuje na półkuli północnej na obszarach o klimacie umiarkowanym.  
Zasięg obejmuje niemal całą Europę, środkową i północną Azję (po Koreę i Japonię na wschodzie oraz Birmę na południu).
Jedna z odmian (wyróżniana przez niektórych systematyków w randze odrębnego gatunku)
znana jest także z terenów górskich we wschodniej części Ameryki Północnej
W Polsce jest to gatunek rodzimy spotykany w lasach na terenie niemal całego kraju.        
Występuje powszechnie zwłaszcza w północno-wschodniej części kraju, gdzie porasta duże powierzchnie, a rośliny wyróżniają się odpornością i żywotnością.
Gatunek ten miejscami występuje na nielicznych stanowiskach np. w niektórych obszarach Ziemi Lubuskiej i Mazowsza, brak go niemal zupełnie w wyższych partiach gór
Zarówno w obrębie zasięgu, jak i poza nim konwalia majowa jest uprawiana w ogrodach i parkach, popularna w uprawie jest także w Polsce.
W opuszczonych ogrodach i parkach dziczeje, czasem rośnie jako uciekinier z ogrodów.      
Pojawia się także poza swym naturalnym zasięgiem, np. odmiana europejska (var. majalis) występuje jako roślina zdziczała w Stanach Zjednoczonych i Kanadzie, w wielu miejscach traktowana jest tam jako trudny do zwalczenia gatunek inwazyjny
W Japonii odmiana europejska wymieniona jest w ustawie o obcych gatunkach inwazyjnych (Invasive Alien Species Act) z 2 czerwca 2004

Roślina ozdobna
Uprawiana na rabatach i na kwiat cięty.
Stosowana razem z paprociami także do okrywania miejsc cienistych, zadrzewionych, przy fundamentach budynków.
Popularny składnik wiązanek ślubnych.
Kwiatostany stosowane do bukietów o niewielkich rozmiarach złożonych z samych konwalii  (otulonych też zwykle liśćmi tego gatunku) lub z innymi białymi kwiatami.
Utrzymują się długo w wodzie po skośnym ucięciu pędów i nacięciu ich na długości ok. 5 cm

Roślina perfumeryjna
Olejek eteryczny konwalii otrzymywany z kwiatów (farnezol) wykorzystywany jest w kosmetyce i perfumerii do tworzenia kompozycji i mieszanek zapachowych (potpourii)
Stanowi częsty składnik perfum, nierzadko główny lub pojedynczy (bez innych nut zapachowych).
Zastosowany m.in. w 1956 r. perfumach Diorissimo stworzonych przez kreatora perfum  Edmonda Roudnitska w kompanii Christian Dior – pierwszych z serii najsłynniejszych  perfum tej marki i stworzonych jeszcze za życia Christiana Diora.
Poza tym konwalia pojawia się w składzie i nazwie perfum roku 1976 Lily of the Valley marki Penhaligon's

Roślina jadalna
Ze względu na skład chemiczny może działać toksycznie po spożyciu.
Jedynie kwiaty bywają dodawane podczas fermentacji wina z rodzynek

Roślina barwierska
Odziomkowe liście użyte do barwienia wapna dają trwałą, zieloną farbę

Inne zastosowania
Ze względu na silne pobudzanie do kichania, proszek z suszonych kwiatów konwalii stosowany bywa jako składnik tabaki.
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości