27-10-2014, 01:27
Zastosowanie kulinarne
Przyprawy są wytwarzane z wielu gatunków tego rodzaju, w tym:
Zanthoxylum Acanthopodium - Andaliman
Zanthoxylum Armatum – Pieprz Syczuański
Zanthoxylum Bungeanum – Pieprz Syczuański
Zanthoxylum Piperitum - Sansho, Chopi
Zanthoxylum Nitidum
Zanthoxylum Rhetsa - Teppal, Tirphal
Zanthoxylum Schinifolium - Sancho
Zanthoxylum Simulans - Pieprz Syczuański
Przyprawy są wytwarzane z wielu gatunków tego rodzaju, w tym:
Zanthoxylum Acanthopodium - Andaliman
Zanthoxylum Armatum – Pieprz Syczuański
Zanthoxylum Bungeanum – Pieprz Syczuański
Zanthoxylum Piperitum - Sansho, Chopi
Zanthoxylum Nitidum
Zanthoxylum Rhetsa - Teppal, Tirphal
Zanthoxylum Schinifolium - Sancho
Zanthoxylum Simulans - Pieprz Syczuański