19-11-2012, 16:22
Hiszpańska zupa z dyni
Składniki:
1 dynia (1,5 – 2, 5 kg),
2 cebule,
3 ziemniaki,
3 pomidory,
1 łyżka koncentratu pomidorowego,
1 łyżka masła,
pół łyżeczki kurkumy,
pół łyżeczki ostrej papryki,
pieprz, sól, olej,
1 śmietana.
Przygotowanie:
Dynię obrać, wypestkować, pokroić na małe kawałki.
Cebule obrać i pokroić na plasterki.
Podsmażyć na oleju cebule, dodać dynię i chwilę razem smażyć.
Dodać 2 litry wody oraz obrane i pokrojone na kawałki ziemniaki.
Pomidory sparzyć, obrać ze skóry i wypestkować.
Dodać do zupy pomidory, koncentrat pomidorowy, kurkumę, ostrą paprykę i gotować 30 – 40 min.
Zupę zmiksować, zagotować.
Śmietanę zahartować i dodać do zupy.
Doprawić pieprzem i solą.
http://urodaizdrowie.pl/czy-warto-jesc-z...hni-swiata