Cinnamomum Camphora-Cynamonowiec Kamforowy
#4

   
   

Kamforowiec a właściwie Cynamonowiec Kamforowy (łac. Cinnamonum Camphora) to drzewo z szerokiej rodziny cynamonwców, z których pozyskuje się korę zwaną Cynamonem.
 Wywodzący się z Tajwanu Kamforowiec ma jednak intensywny aromat kamfory.
Od wieków używa się go zarówno w przemyśle (m.in. jako składnik prochu strzelniczego) jak i w kuchni.
 W średniowieczu z dalekiego wschodu wywędrował przez Indie i kraje arabskie aż do Europy.
Wówczas dodawano go przede wszystkim do słodyczy, ale nie tylko – w XIII wiecznej andaluzyjskiej książce kucharskiej jest przepis na mięso duszone z jabłkami oraz kamforowcem i piżmem.
Na starym kontynencie o przyprawie tej zapomniano już jednak w renesansie.
Bardzo popularna jest za to w Indiach (tutaj nazywa się Pachna Karpooram lub Edible Camphor) jako dodatek do deserów, a w Chinach gałęzie i liście kamforowca używane są do przygotowywania Kaczki Zhangcha (tak też nazwy się w Chinach kamforowiec).

W Chinach za czasów panowania dynastii Tang stanowiła dodatek do specjalnego deseru dla cesarza.
W arabskojęzycznej książce kucharskiej zaleca się stosowanie jej w wielu różnych potrawach.
W Chinach w kuchni używane są jego liście do aromatyzowania mięsa.

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości