21-04-2013, 14:36
Korę i olejek Cynamonowca Cejlońskiego stosowano już w starożytnym Egipcie do balsamowania zwłok, prawdopodobnie dzięki ich właściwościom antybakteryjnym.
Za czasów Nerona gęsta maść Cynamonowa uchodziła za jedną z najdroższych, a chcąc uzyskać odpowiedni aromat oraz korzystne właściwości kosmetyczne, Cynamon dodawano - obok Mirtu, Kasji czy Nardu - do wielu różnego rodzaju maści.
Olejek Cynamonowy wymienia Dioskurides, a także Stary Testament (m.in. w Pieśniach nad pieśniami).
W starożytności olejek Cynamonowy ceniony był jako przyprawa i jako lek.
Do Europy Cynamonowiec Cejloński został przywieziony w XIV w, a rozpowszechniony w XVIII w.
źródło
Od dawna Cynamon był stosowany jako przyprawa, ale również w obrzędach kultowych.
W średniowieczu sprowadzano go do Europy z Cejlonu.
Handel Cynamonem opanowywali kolejno Portugalczycy, Holendrzy i Anglicy, zależnie od tego, kto bezpośrednio panował nad tym obszarem.
Cynamon odegrał też ważną rolę w historii Chin, Grecji i krajów arabskich.
Jego stosowanie dokumentuje księga o roślinach cesarza Schen-Nung-Kwai, pochodząca z roku 2800 p. n. e.
źródło