Rzeżucha
#3

   
Rzeżucha łąkowa (Cardamine pratensis L.)
Gatunek roślin zielnych z rodziny kapustowatych.
Występuje w Europie, Ameryce Północnej, Azji i na Azorach (tutaj jako gatunek zawleczony)
W Polsce jest pospolity na całym obszarze.
Siedlisko: wilgotne łąki, rowy, zarośla. .
W niektórych miejscach występuje tak masowo, że w okresie kwitnienia łąki przybierają liliowy kolor.
W klasyfikacji zbiorowisk roślinnych gatunek charakterystyczny dla Cl. Molinio-Arrhenatheretea
Jest jedną z rzadkich roślin, które rozmnażają się wegetatywnie przez liście.
Mianowicie jesienią przylegające do ziemi liście tworzą ukorzeniające się pączki przybyszowe
Często można na niej spotkać przypominającą ślinę wydzielinę larw owada skoczka pienika (z rodziny pienikowatych).
Tworzy mieszańce z rzeżuchą gorzką i rz. leśną

Roślina lecznicza:
Surowiec zielarski: obfituje w witaminę C, żelazo i sole mineralne, zawiera witaminy A, B, PP, K, E oraz duże ilości siarki (zapach zawdzięcza glikozydowi izosiarkocyjanowemu);
Działanie: silnie moczopędne, ważne źródło łatwo przyswajalnego jodu, usuwa toksyny, obniża poziom cukru we krwi, zawarty w niej chrom wspomaga prawidłową pracę trzustki,    poprawia trawienie, zapobiega otyłości, dezynfekuje jamę ustną i drogi moczowe.              
Sztuka kulinarna:
jest Rośliną przyprawową.
Ma pikantny, ostry smaku i zapach.
Spożywana jest w stanie surowym.
Kosmetyka – wybiela przebarwienia.
źródło
źródło
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości