05-09-2013, 00:17
Alpinia Galanga
Nosząca także nazwę Gałgant Chiński lub Dziki Kardamon (handlowa nazwa nasion)
Gatunek okazałej byliny zaliczanej do rodziny imbirowatych (Zingiberaceae), rzadziej i dawniej według niektórych systemów do strelicjowatych (Strelitziaceae).
Pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej, gdzie dziko rośnie w Malezji, natomiast jej towarowe plantacje znajdują się również w innych krajach, m.in.: w Chinach i Cejlonie.
Osiąga imponujące rozmiary, dorasta do 2,5 metra wysokości.
Liście ma szerokolancetowate, kwiaty zaś białe, skupione w wiechowate kwiatostany.
Owoce wiążące się po przekwitnięciu to kuliste torebki z zawartymi wewnątrz drobnymi nasionami.
Organem trwałym rośliny jest masywne, bulwiaste kłącze, z którego wyrasta część nadziemna.
Zastosowanie
Kulinaria.
Kłącze zawiera olejek eteryczny, alpinon i galganol, odpowiedzialne za ostry smak, przypominający nieco smak imbiru, tylko że gorzkawy.
Dostarcza ono cennej, aromatycznej, ostrej, piekącej i nieco gorzkawej przyprawy, przejawiającej pewną wartość leczniczą.
Pewną wartość przyprawową mają także nasiona
Jako przyprawy używa się jednak zwykle drobno, na proszek zmielonych, wysuszonych kłączy.
Przyprawa taka stosowana jest do wołowiny, ryb, kartoflanki, zupy grochowej i fasolowej oraz tłustych sosów. Jest jedną z kluczowych przypraw kuchni tajskiej, wietnamskiej i indonezyjskiej.
Roślina lecznicza.
W celach leczniczych stosuje się nalewkę, której przyjmowanie zalecane jest w niestrawności, bólach żołądka i jako specyfik pobudzający apetyt i ułatwiający trawienie.
Przyrządzana może być ona w warunkach domowych (łyżka sproszkowanego kłącza zalewana jest 100 g spirytusu i pozostawiana na okres 4 tygodni w miejscu ciepłym, po czym odfiltrowany płyn mieszany jest z 250 ml co najmniej 40° wódki i przechowywany w szczelnym zamknięciu).
W celach leczniczych, przyjmuje się 1 łyżeczkę nalewki rozcieńczonej w niewielkiej ilości przegotowanej wody, 3 razy dziennie.
źródło
https://tropical.theferns.info/viewtropi...ia+galanga
Alpinia Galanga to przyprawa, która jest najczęściej używana w tajskim jedzeniu.
Chociaż botanicznie znany jest jako Imbir, a czasami jest nawet znany jako Imbir Tajski, do celów kulinarnych jest określany jako Galangal.
Smak jest bardziej pieprzny w porównaniu z korzeniem Imbiru.
Starsze, jasnobrązowe kłącza mają najbardziej intensywny smak, podczas gdy nowe delikatne sekcje są łagodniejsze.
Jeśli często doprawiasz swoje gotowanie imbirem, ten gatunek jest dobry do uprawy, ponieważ kłącza można wykopać o każdej porze roku do wykorzystania w ulubionych przepisach. Nieotwarte pąki kwiatowe są również jadalne podczas gotowania na parze.
Duży kwiatostan zielonkawo-białych kwiatów jest bardzo efektowny przez krótki czas w połowie lata.
Pędy są wiecznie zielone, gdy rosną w miejscach wolnych od mrozu, a kwiaty pojawią się na szczytach zeszłorocznego wzrostu.
Wyprostowane pędy rosną na wysokość 4-6 stóp, a pojedyncze liście mają 2-3 cale szerokości i 12-14 cali długości.
Chociaż będą rosły w słońcu lub cieniu, rośliny najlepiej radzą sobie w wilgotnym środowisku.
Miałem kępę rosnącą od lat w części ogrodu bez nawadniania.
Przetrwał, ale ledwo wytworzył wystarczającą ilość kłączy, aby utrzymać kępę, a tym bardziej mieć je do zbioru.
Ponieważ przeniosłem kępę do obszaru, który jest nadmiernie opryskiwany podczas nawadniania szkółki, muszę teraz regularnie zbierać kłącza, aby utrzymać kępę w rozsądnym rozmiarze.
Alpinia Galanga jest zalecana dla stref USDA od 8B do 11.
Używaj go w pastach curry, frytkach, zupach i herbacie.
Większość kucharzy obiera Galangal przed użyciem.
Kłącze jest bardzo gęste i wymaga dłuższego czasu gotowania niż imbir, dlatego zwykle kroi się je w cienkie paski lub kruszy przed dodaniem do przepisu.
Kłącza były stosowane w medycynie ludowej do leczenia wielu dolegliwości. Posiada silne właściwości antyoksydacyjne i przeciwzapalne.
https://growerjim.blogspot.com/2012/08/a...langa.html