Ostrożeń
#7

[ATTACHMENT NOT FOUND]
Ostrożeń polny (Cirsium arvense (L.) Scop.)
Gatunek rośliny wieloletniej należący do rodziny astrowatych.
Rodzimy obszar jego występowania to cała niemal Europa i znaczna część Azji.
Obecnie jednak jest gatunkiem kosmopolitycznym.
Rozprzestrzenił się również na Azorach, w Australii i Nowej Zelandii, w Ameryce Północnej, na Hawajach i w niektórych rejonach Afryki i Ameryki Północnej
W Polsce jest pospolity na całym obszarze.
Bylina,  kwitnie od lipca do października,
Występuje w różnego rodzaju uprawach rolniczych jako trudny do wytępienia chwast, na ścierniskach oraz w ogrodach, na łąkach, pastwiskach i trawnikach.
Rośnie na wszystkich typach gleb.
Najlepiej czuje się na dobrze przewietrzanych, zasobnych w składniki pokarmowe, toleruje silnie zasolone gleby
Kwiatów używano dawniej do barwienia jedwabiu na kolor fioletowy lub siny.
źródło

Roślina jest bardzo pospolita w całej Polsce niżowej i niższych położeniach górskich.
Rośnie na polach, pastwiskach, zaroślach i przydrożach.
To właśnie ona jest tym pospolitym "ostem" z którego otrzymujemy wspaniałą hubkę.
Jadalne części to: korzeń (pieczony), wnętrze łodygi i dno kwiatowe (gotowane). Pamiętajcie tylko żeby dokładnie obrać roślinę z kolców!

Hubka z puchu ostrożenia
W okresie owocowania każda roślina jest dosłownie oblepiona puchem nasiennym.
Tylko zbierać. A że osty często rosną całymi łanami - zebranie dużej ilości puchu nie zajmuje dużo czasu.
Najlepiej zebrać puch wysuszony, "zbierający się do lotu".
Kiedy deszcz go zmoczy, nie będzie już taki puszysty.
Przed krzesaniem iskier trzeba tylko rozłożyć puch (żeby nie był zbity) i położyć na nim kawałek papieru, kory brzozowej lub trawy.
Od iskry puch się zapali i spłonie bardzo szybko.
Papier posłuży do przeniesienia płomienia do serca ogniska. Umieszczanie puchu od razu wewnątrz ogniska jest trochę niewygodne - spróbujcie jeśli nie wierzycie.
źródło
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości