Koper Włoski-Fenkuł
#4

   
Koper pochodzi z rejonów Morza Śródziemnego.
W rejonach naturalnych występuje jako roślina wieloletnia, w krajach Europy Środkowej uprawiana jest forma jednoroczna.
Surowcem jest owoc Kopru Włoskiego.
Owoc Kopru zawiera olejek, tłuszcz, substancje białkowe, flawonoidy, woski, cukry, sole mineralne.

Owoc Kopru Włoskiego
Koper Włoski (Foeniculum Officinale syn. F. Vulgare, F. Capillaceum) – Fenkuł Włoski, dwuletnia roślina zielona, bylina z rodziny selerowatych (Apiaceae), dawniej zwanej baldaszkowate (Umbelliferae), pochodząca z obszaru śródziemnomorskiego.
Uprawiana w wielu krajach Azji, Europy także w Polsce.
W lecznictwie stosuje się owoc Kopru Włoskiego - Foeniculum Fructus.
Owoce zawierają 2-6% olejku, flawonoidy, (pochodne kwercetyny i kemferolu), stigmasterol, do 18% oleju tłustego, białko (20%) i cukry (4-5%).
Owoc Kopru Włoskiego działa wykrztuśnie, rozkurczowo i wiatropędnie (stosowany głównie w pediatrii) a także wykazuje słabe działanie mlekopędne.
Wchodzi w skład wielu mieszanek ziołowych, jest stosowany jako przyprawa.

Zastosowanie
Obecnie jest jeden z najniezbędniejszych leków dla niemowląt, działa łagodnie wykrztuśnie, pobudza ruchy robaczkowe jelit, co przeciwdziała wzdęciom i kolkom jelitowym, pobudza apetyt, działa mlekopędnie.
Wchodzi w skład mieszanek Pektosan i Neopektosan zalecanych w chorobach górnych dróg oddechowych.
Z Kopru Włoskiego produkowany jest miód, stosowany w praktyce pediatrycznej jako środek wykrztuśny i przeczyszczający syrop dla niemowląt i dzieci-Rhelax.

Fenkuł (Foeniculum Vulgare, inna nazwa: koper włoski)
Fenkuł jest blisko spokrewniony z Pietruszką, Koprem i Marchwią.
Ma długie, delikatne i pierzaste liście.
Po rozkrojeniu, poczujemy orzeźwiający zapach anyżu.

Zastosowanie
Fenkuł jest popularny w daniach kuchni włoskiej.
Zapiekany Fenkuł może być samodzielną przekąską - jedzoną na ciepło lub zimno.
Znakomicie smakuje również jako dodatek do mięs lub ryb.

Wartości odżywcze:
Fenkuł jest bardzo zdrowy, ma niską zawartość energetyczną i przy tym wysoką ilość witaminy A i C oraz potasu, sodu, wapnia, magnezu i fosforu.
Warzywo zawiera silne przeciwutleniacze, zaś wysoka zawartość witaminy C neutralizuje wolne rodniki i ma działanie wspomagające układ odpornościowy.
Dodatkowo Fenkuł zawiera potas i błonnik.
źródło

Koper Włoski posiada kilka odmian, różniących się miedzy sobą smakiem oraz intensywnością aromatu.
Najlepszą odmianą do zapiekania oraz sałatek jest delikatna i słodkawa odmiana Dulce, natomiast ostrzejszy i bardziej pikantny smak posiada  Piperitum czyli Koper pieprzowy.
Co ciekawe, jedna z odmian Kopru Włoskiego „Purpureum”, dzięki swoim delikatnym pióropuszom czerwonobrązowych liści, może nawet spełniać rolę dekoracyjną, stanowiąc ciekawy element rabaty kwiatowej.

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości