08-07-2013, 16:46
Poziomka Truskawka (Fragaria ×Ananassa)
Roślina mieszaniec dwóch gatunków poziomki z rodziny różowatych (RosaceaeJuss.).
Ma wiele nazw zwyczajowych: Poziomka Ananasowa, Poziomka Wielkoowocowa, najczęściej jednak nazywana jest po prostu Truskawką.
Mieszaniec ten został uzyskany w Europie przez skrzyżowanie pochodzącej ze wschodniej Ameryki Północnej Poziomki Wirginijskiej-Fragaria Virginiana z Poziomką Chilijską-Fragaria Chiloensis , które zaszło przypadkiem na początku XVIII wieku
Uprawiana ze względu na jadalne owoce, w warunkach Europy Środkowej wyjątkowo i przejściowo dziczeje
Zastosowanie
Roślina uprawna: uprawiana we wszystkich krajach klimatu umiarkowanego oraz w chłodniejszych rejonach podzwrotnikowych ze względu na smaczne owoce.
Według danych FAO największym producentem na świecie są Stany Zjednoczone gdzie w ostatnich pięciu latach zbiera się średnio około 1100 tys. ton.
Kolejnymi producentami są Hiszpania, Rosja i Turcja.
Polska z produkcją ponad 180 tys. ton rocznie jest na siódmym miejscu na świecie
Truskawka Kaszubska lub "kaszëbskô malëna" jest wpisana do europejskiego systemu nazw i oznaczeń geograficznych.
Rozporządzeniem Komisji Europejskiej (WE) nr 1155/2009 z dnia 27 listopada 2009 r. nazwę produktu zarejestrowano jako Chronione Oznaczenie Geograficzne.
Truskawki w produkcji najczęściej rozmnażane są wegetatywne poprzez rozłogi.
Początki uprawy datuje się na 1817 rok w Wielkiej Brytanii, ale rozwój nastąpił w połowie XIX wieku w Stanach Zjednoczonych
Sztuka kulinarna.
Ubogokaloryczna, zawartość węglowodanów na poziomie 6-9%, a wody na poziomie 80%.
Zawiera cenne substancje: minerały (cynk, fosfor, magnez, mangan, potas, wapń, żelazo), witaminy (A, B1, B2, B3, B6, B9, E oraz w szczególności C – 66 mg/100g), pektyny, fitocydy, kwas elagowy, kwasy fenolowe, flawonoidy, błonnik, antocyjany, bromelinę (dojrzałe owoce).
Owoce nadają się do bezpośredniego spożycia i na przetwory.
Z owoców Truskawki wytwarza się dżemy, kompoty oraz mrożonki a liście suszy na herbatkę.
Z owoców można przyrządzać desery.
źródło
źródło
niezwykła plantacja truskawek