Borówka
#7

[ATTACHMENT NOT FOUND]
Borówka czarna (Vaccinium myrtillus L.)
– gatunek rośliny wieloletniej z rodziny wrzosowatych (Ericaceae).
Ma wiele zwyczajowych nazw: jagoda, czernica, czarna jagoda, czarna borówka.
Jest szeroko rozprzestrzeniona w Azji, Europie i Ameryce Północnej na obszarach o klimacie umiarkowanym i arktycznym.
W Polsce jest pospolita, zarówno na nizinach, jak i w górach.
Krzewinka osiągająca od 15 do nawet 60 cm wysokości[
Łodyga
Gałązki ostro kanciaste, nagie, zielone, gęsto rozgałęzione.
Liście
Ulistnienie skrętoległe, liście z zewnątrz połyskujące, od spodu jaśniejsze, cienkie, podługowato-jajowate, na brzegach drobno piłkowane, zaostrzone na szczycie.
Ogonki krótkie.
Na zimę opadają.
Kwiaty
Pojedyncze, zwisające w kątach liści na szypułkach długości 3-5 mm.
Korona różowozielonkawa do białaworóżowej o beczułkowatym kształcie, cztero- lub pięciokrotnie wrębna.
Posiada 10 pręcików i słupek złożony z 4-5 owocolistków.
Owoce
Czarna jagoda z niebieskawym, woskowym nalotem.
Krzewinka, chamefit.
Kwitnie od kwietnia do czerwca.
Kwiaty są zapylane przez owady. Czas od zapylenia do pełnej dojrzałości owocu wynosi ok. 2 miesiące.
Siedlisko: gatunek eurosyberyjski, występuje od niżu po wysokie stanowiska górskie (nawet powyżej górnej granicy lasu), miejscami masowo.
Roślina kwasolubna, rośnie na glebach lekko wilgotnych w borach sosnowych, innych lasach iglastych, dąbrowach, buczynach i na wrzosowiskach

Roślina lecznicza
Surowiec zielarski: Owoc – Fructus Myrtilli (Farmakopea – Fructus Vaccinii),
liść – Folium Myrtilli.
Owoce zawierają garbniki (do 15%), kwasy (bursztynowy, jabłkowy i cytrynowy), pektyny, antocyjany, witaminy C i B1, karotenoidy.
Liście zawierają glikozydy flawonowe, glikozydy fenolowe (gł. arbutynę), garbniki, antocyjany, olejek eteryczny.
Działanie:
Świeże owoce mają działanie rozluźniające przy zaparciach i jednocześnie przeciwbiegunkowe.
Owoce suszone działają tylko przeciwbiegunkowo, antyseptycznie, przeciwgorączkowo,
dawniej używane również jako środek antyrobaczycowy.
Liście stosuje się w stanach zapalnych układu moczowego i przewodu pokarmowego
oraz jako środek pomocniczy przy leczeniu cukrzycy.

Sztuka kulinarna: Sok bywa używany do barwienia win (kupażowanie).
Z jagód wyrabiane są konfitury i dżemy.
Osłodzone owoce, surowe lub mrożone, wykorzystywane są jako farsz pierogów.
<!-- m --><a class="postlink" href="http://pl.wikipedia.org/wiki/Bor%C3%B3wka_czarna">http://pl.wikipedia.org/wiki/Bor%C3%B3wka_czarna</a><!-- m -->

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości