Bylica Boże Drzewko
#4

   
Bylica Boże Drzewko, nazywana także Bożodrzewem lub Bożym Drzewkiem, rośnie na południu Europy i w Azji Mniejszej. 
U nas uprawia się ją na plantacjach zielarskich, a także w parkach i ogrodach, gdzie prowadzi się ją w formie żywopłotu, lub w ogrodach jako roślinę ozdobną.

Jest silnie rozgałęzionym, dość wysokim półkrzewem, którego starsze łodygi drewnieją, przybierają brązowe zabarwienie i wyraźnie wyginają się do dołu.
Okrywają je pierzaste, bardzo delikatne listki.
Na szczytach pędów zakwitają drobne, niepozorne, żółtozielone kwiatki, które jednak w warunkach naszego klimatu nie przekształcają się w owoce.

Surowcem zielarskim jest ziele Bożego Drzewka (Herba Arbotani), które zbiera się na początku kwitnienia roślin, ścinając całe niezdrewniałe, zielone pędy.
Ścięte ziele suszy się w warunkach naturalnych, rozłożone cienką warstwą w zacienionym i przewiewnym miejscu.

W starożytności i w średniowieczu Bylicę Boże Drzewko uważano za roślinę o właściwościach magicznych, leczniczych i odstraszających owady.
Przyrządzane z niej herbatki były znanym środkiem pobudzającym apetyt i ułatwiającym trawienie.
Słowianie uważali ten gatunek bylicy za „ziele kościelne” i stąd jego polska nazwa-Boże Drzewko.
Służyła ona do sporządzania wieńców i kadzideł.

Od kiedy w zielu Bylicy Bożego Drzewka wykryto obecność olejku eterycznego, pochodne kumaryny, alkaloid arbutynę, flawonoidy, garbniki i inne lecznicze substancje, wykorzystuje się ją jako środek pobudzający czynności wątroby, żółciopędny i ułatwiający trawienie.
Sporządzonymi z ziela naparami leczy się najczęściej schorzenia wątroby wywołane niedostatecznym wydzielaniem żółci.
Stosuje się je także przy zastoju żółci w pęcherzyku i drogach żółciowych, a także przy bolesnych skurczach dróg żółciowych.

Używa się ich również przy niedokwaśności żołądka, przy bólach brzucha, braku łaknienia oraz przy wzdęciach i odbijaniu.
Służy także do zwalczania pasożytów jelitowych u dzieci, zwłaszcza glist i owsików.

Świeżych lub suszonych listków tego gatunku Bylicy o cytrynowym zapachu i gorzkim, korzennym smaku można użyć jako przyprawy.
Szczególnie nadają się one do tłustych pieczeni, drobiu, ryb, sosów, a także jako dodatek do twarogów, sałatek i majonezów.
Świeżymi listkami aromatyzuje się napoje chłodzące i alkoholowe, a w przemyśle spirytusowym – niektóre rodzaje likierów.

Napar
łyżkę suszonego i rozdrobnionego ziela zalać szklanką wrzątku i zaparzać pod przykryciem przez 15-20 minut.
Odstawić na 10 minut.
Odcedzić i pić po 1/4⅓ szklanki 2 lub 3 razy dziennie pół godziny przed jedzeniem.

Można również stosować nalewkę z 50 g ziela zalanego szklanką 70% alkoholu i pozostawianego w ciemnym miejscu na 2 tygodnie.
Po upływie tego czasu nalewkę odcedza się i przelewa do butelki z ciemnego szkła.
Pije się ją po 15-20 kropli w kieliszku wody pół godziny przed posiłkiem 2-3 razy dziennie jako lek żołądkowy i poprawiający trawienie, lub po 40 kropli w kieliszku wody jako lek żółciopędny.

NA TALERZU
Ziemniaki z Bylicą Bożym Drzewkiem
50 dkg ziemniaków, 50 dkg jabłek, 3 łyżki masła, 1 łyżka cukru, 1 łyżeczka soku z cytryny, szczypta Bylicy Bożego Drzewka i sól do smaku.
Ziemniaki ugotować w łupinach.
Po ostudzeniu obrać i pokroić w plasterki.
Obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłka pokroić na cienkie plastry, skropić sokiem z cytryny.
Żaroodporny półmisek posmarować masłem, ułożyć warstwami ziemniaki i jabłka.
Każdą warstwę ziemniaków posolić, a jabłka posypać cukrem i skropić stopionym masłem (ostatnia warstwa powinna być z ziemniaków).
Przykryć folią aluminiową, wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C i zapiekać około 20 minut.
Zdjąć folię i piec jeszcze 10 minut.
Podawać do pieczonego drobiu lub pieczeni cielęcej.

Cielęcina duszona
1 kg cielęciny bez kości, 2 cebule, 1 pietruszka, 2 marchewki, 1 szklanka oleju, szczypta ziela Bylicy Bożego Drzewka, sól i pieprz.
Umytą cielęcinę uformować, nadając jej owalny kształt i naszpikować pokrojoną w paski słoniną.
Marchewkę i pietruszkę umyć, obrać razem z cebulą i pokroić w plasterki.
Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć mięso ze wszystkich stron. 
Na dno rondla wlać pozostały olej, włożyć cebulę, marchew, pietruszkę i cielęcinę.
Dodać Liść Laurowy, podlać wodą i dusić pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie.
W czasie duszenia mięso kilkakrotnie obrócić i dolewać stopniowo wodę.
Miękką cielęcinę wyjąć, wystudzić i pokroić na grube plastry.
Sos, który powstał w czasie duszenia zmiksować, przetrzeć przez sito, przyprawić do smaku solą i pieprzem i podgrzać.
Pokrojone mięso ułożyć na żaroodpornym półmisku, polać sosem, wstawić na kilka minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C.

Klopsik rybny z warzywami
50 dkg filetów rybnych, 2 marchewki, 1 kawałek selera, 1 czerstwa bułka, 2 białka, 2 łyżki bułki tartej, 1 szklanka mleka, sok z 1 cytryny, szczypta Bylicy Bożego Drzewka, olej.
Umyte i obrane warzywa ugotować w niewielkiej ilości wody, a następnie posiekać.
Filety umyć i osuszyć.
Skropić sokiem z cytryny i odstawić na kilkanaście minut.
Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć, dodać do ryby i zemleć. 
Dodać warzywa, białka, natkę pietruszki i ziele bylicy boże drzewko, po czym dokładnie wymieszać.
Z masy rybnej uformować walec, obtoczyć w tartej bułce, ułożyć w wysmarowanej olejem formie.
Piec około 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C.
Podawać z ziemniakami i surówką lub duszonymi warzywami.
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości