Kasztan
#4

   
Kasztan jadalny (Castanea sativa Mill.)
– gatunek roślin z rodziny bukowatych (Fagaceae Dumort.).
Kiedyś gatunek występujący tylko na południe od Alp, rozpowszechniony przez Rzymian w Europie Zachodniej.
Obecnie rozpowszechniony w basenie Morza Śródziemnego, Azji Mniejszej i na Kaukazie.
W Polsce nie występuje dziko; nieliczne egzemplarze rosną w ogrodach botanicznych i parkach, głównie na Pomorzu Zachodnim i Dolnym Śląsku.

Drzewo wysokości do 35 m, o pniu pokrytym brunatną, głęboko spękaną korowiną.
Korona gęsta, kulista.
Młode pędy delikatnie omszone, później nagie, o wzroście sympodialnym.
Orzechy.
Okrywa owocowa zielona kupula, pokryta gęstymi, ostrymi kolcami, pękająca 3 - 4 klapami,
zawierająca 2 lub 3 nasiona.
Orzech pokryty jest cienką, brązową, błyszczącą skórką z wyraźnie zachowanymi na szczycie
zeschniętymi resztkami szyjek słupka.
Dojrzewają w październiku - listopadzie.
Zastosowanie
Świeże kasztany jadane są na surowo, wyschnięte spożywane są po upieczeniu oraz konserwowane jako kompoty.
Na Węgrzech i Słowacji przetarta masa kasztanowa (węg. gesztenye püré, słow. gaštanové pyré),
świeża albo mrożona przeznaczona jest do bezpośredniego spożycia lub używana jako dodatek do wyrobów cukierniczych (wypieków, deserów), mięs.
W Niemczech jedzona jest chętnie zupa kasztanowa.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Kasztan_jadalny

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości