Kawowiec
#2

   
Gatunki kawy
Rozróżnia się dwa/trzy  podstawowe gatunki kawy, choć poprawniej jest mówić o rodzaju Drzewa Kawowego, Kawowca....
A każdy rodzaj ma wiele klas kawy z nich uzyskiwanych...

Coffea Arabica L.  – aromatyczna a zarazem delikatna
Uprawy na plantacjach afrykańskich, Brazylii, Jawy i Sumatry

Coffea Canephora Robusta – mocna a zarazem lekko kwaśna
Uprawy w Wietnamie i na płaskowyżach Ugandy

Coeffea Liberica
Uprawiany w Afryce, na Cejlonie, na Jawie, Madagaskarze

Kryterium podziału jest też kraj pochodzenia, najbardziej popularne są kawy:
•Brazylijska:
średnio-mocna, delikatny smak, niska kwaskowość, szeroka gama smakowa pozwalająca zaspokoić wiele wybrednych gustów, szczególnie ceniony jest gatunek Santos,
•Kolumbijska:
Arabika o mocnym, zrównoważonym, jedwabistym smaku, najbardziej ceniona jest ta z regionu Medellin gatunek Excelso,
•Kostarykańska:
mocny, orzeźwiający smak, o akcencie orzechowym, najlepsza jest Tarazzu,
•Jamajska:
słynie z luksusowej, najdroższej na świecie kawy Blue Mountain o znakomitym smaku i mocnym aromacie,
•Etiopska:
dzika Arabika, bogaty smak o akcencie owocowym i winnym, najlepszy

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości