Figowiec
#17

   
Figi w syropie
Składniki:
- 7 średniej wielkości fig
- 700 ml wody
- 3/4 szklanki cukru lub 1/2 szklanki płynnego miodu
- rondelek
- opcjonalnie szczypta cynamonu albo laska wanilii
Przygotowanie:
Do rondelka wkładamy figi, dodajemy cukier, zalewamy wodą.
Na średnim ogniu doprowadzamy wodę do wrzenia.
Kiedy się zagotuje, zmniejszamy ogień i gotujemy, aż figi zmiękną, co jakiś czas delikatnie mieszając.
Nie szkodzi, jeśli niektóre się rozpadną.
Kiedy figi zmiękną, sprawdzamy, czy syrop jest wystarczająco słodki, w razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru.
 Finalnie syrop powinien mieć kolor purpurowy.
 Kiedy taki osiągnie, zdejmujemy garnek z ognia i zostawiamy do ostygnięcia.
 Owoce delikatnie umieszczamy w słoiku i zalewamy syropem.
Figi przechowujemy szczelnie zamknięte w lodówce.
 Do rondelka można też dodać laskę wanilii albo szczyptę cynamonu, to podbije smak syropu. 
http://www.hellozdrowie.pl/artykul-figi-w-syropie

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości