Cytryna zwyczajna
#4

   
Cytryna - słodko, wytrawnie, egzotycznie
Po cytrynę warto sięgać nie tylko zimą, gdy łatwo o przeziębienie.
 Świetnie sprawdzi się i latem.
 Przede wszystkim dostarczy cennych składników odżywczych, zwłaszcza witamin C i B1, a przy tym - tak jak inne cytrusy - doskonale orzeźwi w upalny dzień. W kuchni można ją wykorzystać na wiele pysznych sposobów.
Sprawdź nasze propozycje na dania, desery i przetwory z cytryną.

Kiszone cytryny przygotowuje się podobnie jak kiszone ogórki - soląc je i zalewając wrzątkiem.
Jako specjalność kuchni marokańskiej sprawdzą się przede wszystkim w potrawach, które się z niej wywodzą, m.in. tadżinach czy delikatnych bulionach.

Marynowane cytryny
1 kg cytryn
sól morska grubo ziarnista
Składniki na 1 duży 2-3 litrowy słoik, czas przygotowania: 15 min + 1-2 tygodnie.
Cytryny wyszoruj szczoteczką pod bieżącą wodą, a następnie sparz wrzątkiem.
Każdą ponacinaj wzdłuż, jakby w ćwiartki (ale nie do końca, cytryny muszą być całe).
 W każde nacięcie wetrzyj dokładnie sól. Niezbyt ciasno ułóż je w słoju, zalej wrzątkiem, zakręć i odstaw na tydzień albo dwa.
 Otwarte przechowuj w lodówce do 3 tygodni.
Cytryny doskonale pasują do dań z kurczakiem.
Autor: Aneta Kosiba
źródło
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości