Cinnamomum-Cynamonowiec
#13

Cynamon, Drzewo Cynamonowe
autor Chekunova E.
Cynamon jest znany wielu jako popularna egzotyczna przyprawa (w postaci pachnących pałeczek, proszku i olejku eterycznego). 
Ale niewielu miłośników roślin widziało Cynamon na żywo, zna jego właściwości i różne zastosowania.

Dowiedziawszy się o sprzedaży sadzonek cynamonowca, zapragnąłem lepiej poznać tę roślinę i spróbować wyhodować ją w swoim domu.
 Dużo ciekawych rzeczy przeczytałam w internecie na temat Cynamonu - jak przydatny jest Cynamon w różnych dziedzinach życia człowieka.
Podzielę się z czytelnikami serwisu Gardenia.ru swoją wiedzą na temat Cynamonu i doświadczeniami z uprawy Cynamonu w domu.

Cynamon i Cynamon Cejloński
Cynamon (Cinnamomum) to wiecznie zielone drzewo wilgotnych tropików, preferujące wzrost w miejscach o wysokiej średniej rocznej temperaturze (25-27 stopni) i znacznej ilości opadów. 
Większość rodzajów Cynamonu ma pachnące drewno, korę, liście i owoce.
Liście Cynamonu są skórzaste, gładkie, podłużne, długości 14-15 cm.
Podobnie jak kora korzenna, jego liście są słodkie w smaku, ale nie pachną Cynamonem, ale… Goździkami! 
Stare błyszczące liście Cynamonu są zwykle zielone, ale młode liście są czerwone lub szkarłatne 
Tak jasny kolor nie jest niczym niezwykłym u roślin w gorącym klimacie, co pomaga delikatnym liściom chronić się przed gorącym równikowym słońcem.
Cynamon kwitnie przez cały rok. 
Jej kwiaty są drobne, żółtawobiałe, zebrane w wiechy.

Cynamon jest szeroko uprawiany w wielu krajach: w Indiach, Chinach, Indonezji, Malezji, Brazylii, Gujanie, Martynice, Reunion, Jawie, Madagaskarze, Cejlonie. 
Uważa się jednak, że tylko Cynamon z Cejlonu i Chin daje najbardziej „doskonałą przyprawę”.

Nawiasem mówiąc, tylko Cynamon Cejloński nazywany jest Drzewem Cynamonowym lub Cynamonem 
Podkreśla to prawo tej rośliny do uprzywilejowanego miejsca wśród innych rodzajów Cynamonu.

Jak uprawia się uprawiany cynamon i jak zbiera się korę
Drzewo cynamonowe w warunkach naturalnych osiąga dziesięć metrów. 
A w formie uprawnej Cynamon rośnie w postaci krzewu, który zwykle nie przekracza dwóch metrów wysokości.

2-3 lata po posadzeniu młode drzewo Cynamonowe ścina się prawie do korzenia, a z pozostałego krótkiego pniaka wyrastają pędy boczne. 
Jakość kory zależy od wieku pędu: najbardziej pachnąca kora występuje w pędach w wieku 17-18 miesięcy. 
W tym okresie odrastające pędy-bicze są odcinane od rośliny, osiągając około 3 metry długości. 
Zwykle robi się to w porze deszczowej, kiedy pachnącą korę najłatwiej oddziela się od drewna.

W czasach biblijnych Cynamon był używany jako przyprawa, środek leczniczy, surowiec do wyrobu perfum.
W Chinach Cynamon od dawna stosowany jest w medycynie (do leczenia przewodu pokarmowego), jako kadzidło do kadzielnic świątynnych.
Grecy cenili również Cynamon ze względu na jego działanie żołądkowe i antyseptyczne. 
Wraz z winogronami i bluszczem cynamon przypisywano świętym roślinom greckiego boga Dionizosa. 
Starożytny mit mówi, że Ptak Feniks, odrodzony z popiołów, zbierał gałązki Cynamonu, Mirry i Nardu na swój magiczny ogień.
Egipcjanie używali Cynamonu do leczenia stóp, do usuwania nadmiaru żółci, do balsamowania. 
Egipska królowa Kleopatra używała Cynamonu do tworzenia olejków i kadzideł przeznaczonych do uwodzenia, a także sporządzania eliksiru miłosnego.
Z Cynamonem Żydzi odprawiali rytuały religijne.
Rzymianie włączyli Cynamon do swoich słynnych perfum Sasinum.

Osobliwością Cynamonu jest to, że kora tego drzewa może zwijać się w rurki w kilku warstwach, tworząc pachnące patyki.
W średniowieczu Arabowie wyposażali karawany do transportu Cynamonu i innych przypraw z Azji do Egiptu.
Z charakterystyczną dla orientu przebiegłością ułożyli opowieść o mitycznym ptaku Cinnamologus, który buduje gniazdo z lasek Cynamonu. 
Jakby przywoziła je z Arabii, ale gdzie dokładnie nie wiadomo. 
Trudno jest zdobyć Cynamon z gniazd tych ptaków, ponieważ umieszczają je na stromych klifach. 
Dlatego ludzie, którzy pozyskują cynamon z klifów, są narażeni na podwójne niebezpieczeństwo: dużą wysokość, a także ostre pazury i dzioby ptaków, które zaciekle bronią swoich gniazd.
Ta orientalna opowieść miała na celu ukrycie prawdziwego źródła wydobycia Cynamonu, aby wyjaśnić jego wysokie koszty. 
W rzeczywistości wszystko było znacznie bardziej prozaiczne i prostsze: z kory, wziętej z Cynamonu, zrobiono popularną przyprawę. 
Jednak opowieść kupców o wielkiej wartości Cynamonu odniosła skutek.
Na początku średniowiecza w zapiskach Pliniusza Starszego pojawia się wzmianka, że koszt 350 g Cynamonu jest porównywalny z 5 kg srebra. 
Nic dziwnego, że w tamtych odległych czasach Cynamon był dostępny tylko dla ludzi bogatych, szlachetnych i potężnych.

Legenda głosi, że rzymski cesarz Neron spalił roczny zapas Cynamonu na pogrzebie swojej żony, być może z powodu wyrzutów sumienia za spowodowanie jej śmierci.

W Europie olejek Cynamonowy pojawił się około IX wieku, był używany jako składnik sporządzania napojów miłosnych i grzanego wina, a także był podawany kobietom w czasie porodu jako środek uspokajający. 
W celach leczniczych Cynamon był również stosowany jako lek na kaszel, ból gardła, przeziębienie i grypę – choroby, które słynna XII-wieczna niemiecka zielarka Hildegarda von Bingen nazwała „wewnętrznym rozkładem śluzu”.

Cynamon we współczesnej medycynie i kuchni
Naukowcy potwierdzili lecznicze właściwości Cynamonu i udowodnili jego skuteczność w wielu dolegliwościach.
Właściwości lecznicze Cynamonu:
- łagodzi ból i normalizuje trawienie (wspomaga przewód pokarmowy, zatrzymuje biegunki, łagodzi nudności i wymioty, zwalcza wzdęcia i robaki);
- przeciwutleniacz, przeciwdepresyjny, afrodyzjak;
- odświeża umysł i ciało, pomaga usuwać brodawki;
- działa przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie (zabija drobnoustroje, wirusy i grzyby, jest stosowany w leczeniu różnych infekcji);
- zapobiega chorobom krwi i poprawia jej krążenie, pobudza naczynia krwionośne, co daje efekt odprężający i pomaga uśmierzyć ból przy reumatyzmie i artretyzmie, łagodzi bóle menstruacyjne;
- wzmacnia dziąsła i cebulki włosowe, uelastycznia mięśnie i napina skórę, zapobiegając oznakom starzenia;
- pomaga przy cukrzycy regulując poziom glukozy we krwi i obniżając nadmiar cukru;
- poprawia pamięć i pobudza aktywność mózgu, zmniejszając napięcie nerwowe i stres.

Należy zachować ostrożność podczas stosowania olejku cynamonowego, który jest silnym środkiem aromaterapeutycznym. 
Jego wysokie dawki są niebezpieczne dla ludzi (możliwe drgawki). 
Lepiej nie używać olejku Cynamonowego podczas ciąży, aby uniknąć poronienia.
Bardziej preferowany jest olejek eteryczny z liści Cynamonu, ponieważ olejek z kory i pąków może powodować ostrą reakcję skórną.

Cynamon neutralizuje nieprzyjemne zapachy i jest insektycydem. 
Olejek eteryczny służy do odświeżania powietrza w pomieszczeniach i jako środek odstraszający: komary nie tolerują Cynamonu.

Cynamon jest często używany w kuchni: jest dodawany do pieczenia, używany do przygotowywania mięsa, ryb, drobiu, napojów. 
Z pomocą Cynamonu łatwo psująca się żywność jest trwalsza.

Walory Drzewa Cynamonowego, fascynujące legendy i historie z nim związane, wielowiekowe wykorzystanie Cynamonu przez człowieka - wszystko to sprawia, że podziwiam Cynamon!
wzmacnia dziąsła i cebulki włosowe, uelastycznia mięśnie i napina skórę, zapobiegając oznakom starzenia;
https://www.liveinternet.ru/users/505942...302018181/

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości