Baobab
#2

   
   
   
Baobab afrykański, baobab właściwy (Adansonia digitata L.) – gatunek drzewa należący w rodzinie ślazowatych do podrodziny wełniakowych.                
Występuje w stanie dzikim w tropikalnej i subtropikalnej Afryce.
Drzewo o krótkim i pękatym pniu, przez większą część roku (w okresie suszy) bezlistne, poza tym okryte listowiem i licznymi, efektownymi kwiatami i okazałymi owocami
Pień osiąga średnicę ok. 9 m (30 m obwodu) przy wysokości drzewa nie przekraczającej 12-18 m, cylindryczny, nisko rozgałęziony na kilka potężnych konarów.
Kora jest gładka, gruba do 10 cm, wydziela gumowatą substancję.
Drewno jest bardzo lekkie, porowate i gąbczaste.
Wypełniony miękiszem wodnym pień może zawierać do 100 tysięcy litrów wody.
Liście, dłoniaste, złożone z 3-5–7 listków, pojawiają się po pierwszych deszczach.
U młodych osobników liście są niepodzielone.
Kwiaty o mdłym zapachu, obupłciowe, białe, pięciokrotne, duże (12–17 cm), zwisające na długich szypułkach i zapylanych przez nietoperze.
Pręciki zrośnięte są do połowy długości w rurkę, pylniki purpurowe, słupek 5-10-komorowy i znamieniu o tylu promieniach, ile jest komór.
Kwitnie od maja do lipca.
Owoce wydłużone lub kuliste, o długości 20–30 (45) cm, o zdrewniałej łupinie i białym, kwaśnym miąższu, w którym znajdują się liczne, czarne, twarde nasiona o kształcie nerkowatym.

Gatunek występuje na terenach otwartych, na równinach i sawannach.
Ze względu na rozmiary pni jeszcze w pierwszej połowie XX wieku szacowano ich wiek na tysiące lat, później zweryfikowano te dane i okazało się, że drzewa dożywają przeciętnie 500 lat, maksymalnie 1000.
Owoce są nazywane "małpim chlebem", gdyż są przysmakiem pawianów.

Zastosowanie
Roślina uprawna: bardzo często uprawiana przez tubylców w pobliżu osiedli.
Sadzony również w Indiach oraz na Małych Antylach.
Roślina lecznicza: liście, owoce i kora są szeroko stosowane jako środek przeciw febrze, dyzenterii,
zapaleniu oczu czy chorobom nerek.
Sztuka kulinarna: korzenie jednorocznych siewek są jadalne.
Pędy są spożywane jak szparagi.
Młode liście, bogate w witaminę C stanowią warzywo.
Z mącznistego miąższu owoców wytwarza się orzeźwiające napoje i zupy.
Nasiona zawierają 38-63% jadalnego oleju, nie ulegającego niemal jełczeniu.
Z kory otrzymuje się bardzo mocne włókna, stosowane podobnie jak włókna juty lub do wyrobu papieru.
Drewno, ze względu na swą lekkość, używane jest do sporządzania pływaków do sieci i łodzi
źródło
źródło
źródło
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości