Trachyspermum Roxburghianu
#3

   
   
Radhuni, ajmod lub dziki seler to przyprawa unikalna dla kuchni bengalskiej. 
Suszone owoce lub nasiona bardzo przypominają nasiona Ajwain, kminku i selera zarówno pod względem wyglądu, jak i smaku. 
W kuchni bengalskiej nasiona są używane w całości i szybko smażone w bardzo gorącym oleju, aby złagodzić ich ostry smak. 
Radhuni jest również stosowany w tradycyjnej bengalskiej mieszaninie przypraw o nazwie phrocon panch .

Nazwy botaniczne dla rośliny radhuni to  Carum roxburghianum i Trachyspermum roxburghianum. 
 W języku hindi roślina nazywa się ajmod, a po angielsku znana jest również jako dziki seler. 
Roślina jest wieloramiennym rocznikiem kwitnienia w rodzinie Apiaceae i jest powiązana z ajwain i pietruszką. 
Jest szeroko uprawiany jako świeże zioło w Azji Południowej, Azji Południowo-Wschodniej i Indonezji i osiąga do trzech stóp wysokości. 

Świeże liście radhuni są używane jako aromatyczne zioła w Tajlandii i są stosowane w medycynie w Birmie. 
Jest również znany jako kant-balu w języku birmańskim i phak chi lom i n Thai. 
Młode rośliny są zbierane i spożywane jako sałatka  lub dodawane do zupy w Tajlandii, Wietnamie i Myanmar i Nepalu

Radhuni jest  uprawiany z nasion 
Roślina lub świeże zioło wygląda jak skrzyżowanie pietruszki, lubczyku i selera.
 Preferuje dobrze osuszoną glebę, która jest bogata w wapń, umiarkowany klimat i częściowe słońce.
Małe suszone owoce z ziela są powszechnie nazywane nasionami. 
Nasiona te są wykorzystywane jako przyprawa o nazwie radhuni w kuchni bengalskiej. 
Mają raczej ostry, metaliczny zapach pietruszki, gdy są surowe. 
Smażone w gorącym oleju łagodzą smak selera. 
Jest to bardzo mocna przyprawa i więcej niż kilka ziaren  ystarczy do danej potray. 
Szczególnie wykorzystywane do przypraiania marynat, chutney, dań rybnych, dań mięsnych 

Jeśli nie jesteś w stanie znaleźć radhuni,  dobrym substytutem mpga być ziarna selera.
Ziarnisty, pikantny, ziemisty, lekko gorzkawy smak nasion selera jest podobny do radhuni . 
Ta jedyna różnica, którą mogę rozróżnić między nasionami selera i radhuni to yczualna  nuta cytrynowa.
źródło 

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku
Trachyspermum Roxburghianu - przez Krystyna - 25-11-2018, 20:01
RE: Trachyspermum roxburghianum , radhuni - przez Krystyna - 25-11-2018, 20:51
RE: Trachyspermum roxburghianum - przez Krystyna - 25-11-2018, 20:53



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości