Mniszek
#11

   
„Obok ścieżynki wiodącej do serca
Starego boru, złociły się mlecze
Kręgiem szerokim, a spór z nimi wiodły
O atom miejsca jaskry i srebrniki”
Jan Kasprowicz
Taraxacum Officinale-Mniszek lekarski
Gatunek rośliny wieloletniej z rodziny astrowatych (Asteraceae).
Gatunek eurazjatycki, okołobiegunowy, występuje na obszarach o klimacie suboceanicznym.
Gatunek kosmopolityczny, w Polsce jest rośliną bardzo pospolitą.

Inne nazwy Mniszka: Mlecz (ze względu na sok mleczny – nazwa myląca – istnieje inny rodzaj Mlecz), Brodawnik (Podlasie), Pępawa (okolice Sandomierza), Wole Oczy (Pomorze), Mlyc (gwara śląska), Mlecznicą, Pąpawą, Brodawnikiem Mleczowatym, Kaczyńcem, Podróżnikiem, Popią Główką, Hetmańską Buławą,
Rośnie na łąkach, miedzach, nieużytkach, wszędzie gdzie tylko rośnie trawa.
Owocostan Mniszka Lekarskiego jest potocznie nazywany dmuchawcem.
Jego naukowa nazwa pochodzi od greckiego słowa „taraxis” = „zapalenie oczu” bo jeszcze w X wieku arabski lekarz Avicenna sokiem z Mleczu leczył właśnie tę chorobę.
Jego ząbkowane liście były podstawą angielskiej i niemieckiej nazwy tego chwastu - „Dandelion” - „lwi ząb”.
Zastosowanie
Roślina lecznicza
Surowiec zielarski: kwiat – Flos Taraxaci, korzeń – Radix Taraxaci.
Korzeń Mniszka do celów leczniczych należy zbierać jesienią.
Działanie: kwiat działa moczopędnie.
Jego korzeń zawiera sporo soli mineralnych, zwłaszcza potasu, kwasy organiczne, sterole, różne związki cukrowe, na przykład inulinę, substancje goryczkowe (taraksacyna), cholinę.
Odwar z korzeni lub nalewka pomagają w schorzeniach dróg żółciowych i kamicy żółciowej oraz przy wszystkich problemach wątrobowych.
Pomaga przy kłopotach trawiennych.
Dzięki interferonowi podnosi odporność organizmu, powinni więc go spożywać anemicy.
Obniża poziom cholesterolu, pomaga w leczeniu miażdżycy, początków cukrzycy, otyłości, reumatyzmu i gośćca.
Zalecany jest również przy chorobach skóry.
Podnosi sprawność seksualną kobiet i mężczyzn.
Sztuka kulinarna: 
z młodych, surowych liści można przyrządzać sałatkę wiosenną, popularną w krajach romańskich.
Wywar z gotowanych kwiatów Mniszka po dodaniu dużej ilości cukru zamienia się w syrop o barwie, konsystencji i smaku zbliżonym do miodu, tzw. miodek majowy.
Z płatków kwiatowych Mniszka z dodatkiem cytryny i cukru uzyskuje się wino kwiatowe o charakterystycznym miodowo-ziołowym bukiecie
Z korzenia Mniszka niekiedy też z dodatkiem jego liści w połączeniu z korzeniem Łopianu, cukrem lub słodzikiem i innymi dodatkami w zależności od przepisu uzyskuje się tradycyjny orzeźwiający napój, szczególnie popularny w Wielkiej Brytanii pod nazwą dandelion and burdock (tłum.mniszek i łopian).
Świeża roślina stanowi pożywienie dla zwierząt hodowlanych.
Dawniej młode koszyczki kwiatowe wykorzystywano jako namiastkę kaparów.
źródło
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku
Mniszek - przez Krystyna - 02-11-2011, 20:41
RE: Mniszek - przez LeCaro - 24-04-2018, 01:23
RE: Mniszek - przez LeCaro - 24-04-2018, 01:30
RE: Mniszek - przez LeCaro - 24-04-2018, 01:34
RE: Mniszek - przez LeCaro - 24-04-2018, 01:41
RE: Mniszek - przez LeCaro - 24-04-2018, 01:52
RE: Mniszek - przez LeCaro - 24-04-2018, 02:06
RE: Mniszek - przez LeCaro - 24-04-2018, 02:19
RE: Mniszek - przez LeCaro - 24-04-2018, 02:29
RE: Mniszek - przez LeCaro - 24-04-2018, 02:39
RE: Mniszek - przez LeCaro - 24-04-2018, 02:46
RE: Mniszek - przez Krystyna - 29-06-2018, 00:29
RE: Mniszek - przez Krystyna - 29-06-2018, 00:41
RE: Mniszek - przez Krystyna - 18-07-2023, 23:59
RE: Mniszek - przez Krystyna - 19-07-2023, 01:16
RE: Herbata ziołowa - przez Krystyna - 12-10-2020, 22:14
RE: Herbata ziołowe - przez Krystyna - 14-10-2020, 18:06



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości