Mniszek
#18

Sposobów wykorzystania mniszka lekarskiego w kuchni jest wiele, ponieważ może on być zarówno głównym składnikiem dania, jak i jego uzupełnieniem. Jest niskokaloryczny, zawiera wiele witamin oraz składników mineralnych i pomimo swojego gorzkawego smaku pasuje do wielu potraw. Oto przepisy na wino, nalewkę i napar z kwiatów mniszka oraz dania z liści mlecza: zupę, sałatkę i zielony koktajl z awokado z dodatkiem listków mniszka.

Wino z płatków mniszka lekarskiego
Wino z płatków mniszka jest bogate w witaminy A, D i E, flawonoidy i sole mineralne. Dzięki temu reguluje pracę układu pokarmowego, m.in. stymuluje produkcję kwasów żołądkowych. Wspomaga także wątrobę w procesie oczyszczania organizmu z toksyn.

Składniki:
2 litry płatków z kwiatów mniszka,
3 litry wrzącej wody,
1 kg cukru,
sok z 2 cytryn,
2 pomarańcze,
1 łyżeczka drożdży winiarskich,
200 g rodzynek.
Przygotowanie:
Do głębokiego garnka wrzuć płatki z kwiatów mniszka. Dodaj obraną ze skórki i pokrojoną na drobne kostki pomarańczę oraz rodzynki. Całość zalej 2 litrami wrzącej wody, przykryj pokrywką i odstaw na 3 dni w chłodne miejsce. W tym czasie przygotuj syrop cukrowy: do 1 litra wrzącej wody wsyp 1 kg cukru i gotuj na wolnym ogniu. Odstaw do przestudzenia. Po upływie 3 dni odcedź wywar z kwiatów mniszka i przelej do tzw. gąsiora. Dodaj do niego syrop z cukru, sok z cytryny oraz sfermentowane drożdże winiarskie i całość dokładnie wymieszaj. Wino jest gotowe do spożycia po 6-8 tygodniach.

Wino z korzeni mniszka
50 g rozdrobnionych suchych korzeni mniszka zalej butelką (3/4 l) białego wina gronowego.
Postaw w ciemnym miejscu na 2 tygodnie – codziennie wstrząsaj.
Przecedź przez podwójnie złożoną gazę.
Pij po małym kieliszku (ok. 25 ml) 2–3 razy dziennie po jedzeniu.
To środek odtruwający i ułatwiający trawienie w niestrawności, niedomaganiach wątroby, a także w otyłości i reumatyzmie.

Napar z kwiatów mniszka
Napar z kwiatów mniszka, ze względu na brak cukru, obniża poziom glukozy we krwi, w związku z tym jest polecany przede wszystkim cukrzykom.
Przygotowanie:
2 łyżeczki ususzonych kwiatów mniszka zalej wrzątkiem i parz pod przykryciem przez ok. 10 minut.
Pół szklanki odcedzonego naparu zaleca się pić 2 razy dziennie.
http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/me...41454.html
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku
Mniszek - przez Krystyna - 02-11-2011, 20:41
RE: Mniszek - przez LeCaro - 24-04-2018, 01:23
RE: Mniszek - przez LeCaro - 24-04-2018, 01:30
RE: Mniszek - przez LeCaro - 24-04-2018, 01:34
RE: Mniszek - przez LeCaro - 24-04-2018, 01:41
RE: Mniszek - przez LeCaro - 24-04-2018, 01:52
RE: Mniszek - przez LeCaro - 24-04-2018, 02:06
RE: Mniszek - przez LeCaro - 24-04-2018, 02:19
RE: Mniszek - przez LeCaro - 24-04-2018, 02:29
RE: Mniszek - przez LeCaro - 24-04-2018, 02:39
RE: Mniszek - przez LeCaro - 24-04-2018, 02:46
RE: Mniszek - przez Krystyna - 29-06-2018, 00:29
RE: Mniszek - przez Krystyna - 29-06-2018, 00:41
RE: Mniszek - przez Krystyna - 18-07-2023, 23:59
RE: Mniszek - przez Krystyna - 19-07-2023, 01:16
RE: Herbata ziołowa - przez Krystyna - 12-10-2020, 22:14
RE: Herbata ziołowe - przez Krystyna - 14-10-2020, 18:06



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości