Lukrecja
#1

   
Lukrecja (Glycyrrhiza L.)
Słodzień, Słodkie Drzewo
Rodzaj bylin z rodziny bobowatych, występujących w południowej Europie i Azji.
Gatunkiem typowym jest Lukrecja Gładka.
Nazwa Glycyrrhiza wywodzi się od greckiego słowa „glycos”, które oznacza słodki i „rhiza”, czyli korzeń.

Lukrecja jest jedną z najstarszych roślin znanych człowiekowi i stosowanych w lecznictwie    
Już w starożytnym Egipcie, Grecji i Rzymie uchodziła za bardzo skuteczny lek.
Uważano też, że jej korzeń posiada magiczną moc.
Wysoko ceniona była w medycynie chińskiej.
Cesarz Shen Nung (ok. 3000 lat p.n.e.) zaliczył ją do roślin leczniczych.
Do medycyny europejskiej wprowadzono Lukrecję w XIII w.
W średniowiecznej Europie z gotowanego korzenia otrzymywano ciemną i gęstą masę, którą formowano w pałeczki (Lukrecję).
W XVI i XVII wieku Hieronymus Bock i Matthiolus używali korzeń Lukrecji jako środek wykrztuśny oraz w leczeniu chorób wątroby, żołądka, nerek i pęcherza moczowego            
Współczesne badania potwierdziły silne przeciwzapalne właściwości wyciągów z Lukrecji.
Z powodzeniem stosowana do teraz w ziołolecznictwie, przemyśle kosmetycznym i spożywczym.

Gatunki (wybór)
Lukrecja Chińska (Glycyrrhiza Uralensis)
Lukrecja Gładka (Glycyrrhiza Glabra L.)

Zastosowanie  
Surowcem zielarskim jest korzeń wraz z odłogami (Radix Glycyrrhizae zwany także Radix Liquiritiae.
Glicyryzyna, czyli jeden ze składników aktywnych rośliny, posiada silne własności wiązania wody w skórze.
Dodatkowo Lukrecja posiada działanie antyalergiczne, immunostymulujące, przeciwłojotokowe, wykrztuśne, antyzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, moczopędne, antyobrzękowe, redukujące zaczerwienienia, antyoksydacyjne i łagodzące.
Nieznacznie podnosi również ciśnienie krwi.

Lukrecja ma też szerokie zastosowanie w kosmetyce - jako jeden ze składników  szamponów, kremów, toników czy żelów.
Polecana także jako środek wspomagający leczenie zmian atopowych skóry oraz łuszczycy

Lukrecjowe cukierki w formie spirali
Jako środek spożywczy Lukrecja stosowana jest głównie w krajach skandynawskich w przemyśle cukierniczym.  
Cukierki produkowane z lukrecji mają charakterystyczną, ciemną lub nawet czarną barwę.  
Lukrecja jest również składnikiem piwa Guinness i włoskiego likieru Sambuco
źrodło
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości