Kwiaty - jadalne kwiaty
#3

Naleśniki z czarnego bzu?
A może nasturcja w sałatce?
Najbardziej popularne jadalne kwiaty to przecież tylko ułamek możliwości świata roślin.
Zobacz, jakie jeszcze kulinarne inspiracje można czerpać wprost z rabaty.

Płatki róży
Do rozmaitych potraw można używać płatków każdej pachnącej róży.
Ze względu na swój słodki zapach jest ona wykorzystywana do deserów.
Popularne w cukiernictwie i w kuchni bliskiego wschodu jest stosowanie wody różanej do rozmaitych potraw.
Z płatków róży robi się aromatyczną konfiturę do herbaty.
Kandyzowane lub surowe dodaje się do deserów i sałatek, a także można nimi ozdabiać ciasta.
Do dzbanka z wodą mineralną warto wrzucić kilka kostek lodu oraz płatki róży i popijać taki raromatyczny napój w upalny dzień.

Nasturcja
Nasturcja to kolejna roślina sałatkowa. J
ej kwiaty mają walory dekoracyjne i lekko pieprzowy smak.
Delikatne pączki nasturcji można marynować, a niedojrzałe nasiona zastępują w potrawach kapary.
Zawiera ona sole mineralne, olejki eteryczne oraz błonnik, ma również działanie bakteriobójcze.

Kwiaty ogórecznika
Małe, niebieskie kwiaty ogórecznika mogą być zarówno ozdobą stołu jak i składnikiem sałatki.
Nadają się do kandyzowania, jako dodatek do deserów i do zamrażania w kostkach lodu.
Kwiaty, ale przede wszystkim nasiona ogórecznika zawierają duże ilości kwasu tłuszczowego GLA.
Ogórecznik jest źródłem wapnia, potasu i soli mineralnych.
Podobno wpływa na wydzielanie adrenaliny, dlatego już krzyżowcy dla dodania odwagi wrzucali sobie
kwiaty ogórecznika do pucharów „strzemiennego” przed wyruszeniem w drogę.

Nagietek lekarski
Nagietek lekarski znany jest ze swoich leczniczych właściwości.
Przyspiesza on trawienie i ułatwia wytwarzanie żółci, a w postaci maści czy kompresów ułatwia gojenie się ran.
Od wieków używany był nie tylko w kosmetyce i medycynie, ale i w  kuchni.
Suszone lub świeże płatki nagietka dodaje się do sałatek, zup i sosów.
Kwiat ten jest źródłem naturalnego barwnika, dlatego stosuje się go do barwienia ryżu, masła, serów,
którym nadaje piękny szafranowy kolor.

Kwiaty roślin dyniowatych
Z roślin dyniowatych pozyskamy kwiaty, które wykorzystamy do przyrządzenia przede wszystkim
wytrawnych potraw.
Kwiaty dyni, cukinii, kabaczka nadają się idealnie do smażenia w tempurze.
Można je też faszerować serkiem ricotta, grzybami czy innymi bardziej lub mniej wykwintnymi farszami,
a następnie zapiekać w piekarniku.
Do tego typu potraw nadają się zarówno kwiaty męskie jak i żeńskie dyniowatych (żeńskie to te z zalążkiem owocu).
Pamiętajmy, że nie należy zrywać wszystkich kwiatów męskich, bo owady nie mogłyby zapylić kwiatów żeńskich.

Warto wspomnieć też o kwiatach bzu czarnego, z których smaży się przepyszne naleśniki, o kwiatach pelargonii, goździka i akacji, ale  też cytryny i mniej znanej wiązówki błotnej, która występuje na podmokłych łąkach.
Kwiatki lawendy nadadzą aromatu kruchym ciasteczkom i owocowym wypiekom.
Właściwości kwiatów doceniono już w starożytności. Persowie i Grecy ozdabiali potrawy złotymi płatkami nagietka,
Rzymianie ucztowali wśród różanych płatków, a Chińczycy wzbogacali swoje jedzenie kwiatami liliowca
i złocienia wieńcowego.
Źródła:
•Lesley Bremnes, Wielka księga ziół.
•Inga-Britta Sundqvist, Kuchnia wegetariańska.
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości