Kminek
#6

Kminek
Carum carvi L.
Jest cennym sprzymierzeńcem naszego trawienia.
Należy do roślin znanych już w epoce kamiennej. 
Surowcem leczniczym jest owoc kminku.
WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE
Kminek eliminuje gazy powstałe z powodu nadmiernych procesów gnilnych,w jelitach, działa mlekopędnie, moczopędnie, pasożytobójczo, pobudza czynności serca i układu nerwowego, poprawia apetyt, reguluje krwawienia miesięczne, ułatwia przyswajanie składników pokarmu, usuwa stany skurczowe w przewodzie pokarmowym, wzmacnia ruchy perystaltyczne jelit, wzmacnia procesy przemiany materii przez aromatyzację, poprawia trawienie, działa żółciopędne.
WSKAZANIA LECZNICZE
Na użytek wewnętrzny
Bóle brzucha, brak apetytu, słaba laktacja u matek karmiących, skąpe i niedostateczne miesiączkowanie, nadfermentacja, nadmierna wrażliwość na środki pobudzające pracę serca i naczyń krwionośnych, niedostateczne wydzielanie soków trawiennych, niedomogi wątroby, niestrawność i zaburzenia trawienia, pasożyty jelitowe, skurcze żołądka i wrzody żołądka i dwunastnicy, wzdęcia brzucha, zaflegmienie górnych dróg oddechowych, zapalenie oskrzeli i płuc, zaparcie z powodu przewlekłej lub przejściowej atonii jelit, sensacje żołądkowo-wątrobowe, zaburzenia żółciowe (niewydolność pęcherzyka żółciowego).

Na użytek zewnętrzny
Kminek poprawia osłabiony słuch, pędzi pasożyty, działa przeciwświerzbowo, leczy wypryski skórne i zastoinowe zapalenie sutka.
SPOSÓB UŻYCIA
Na użytek wewnętrzny
Napar: 1 łyżeczka kminku na 1 szklankę wrzącej wody.Gotować 3 sekundy i naciągać 10 minut.Wypijać szklankę 15 minut po posiłku. 
Stosuje się przy zaburzeniach jelitowych, niedomogach pęcherzyka żółciowego, zapaleniu oskrzeli i płuc.
Kminek zmielony. 
Stosuje się doustnie od 0,2 do 2 g z miodem lub powidłami -4 razy dziennie jako lek wiatropędny. 
Nalewka. 
Stosować 1-3 g dziennie.
Nalewka spirytusowa. 
Stosować 1-15 g dziennie.
Olejek. 
1 do 3 kropli 2-3 razy dziennie w roztworze alkoholowym lub z miodem.
Stosuje się przy zaflegmieniu górnych dróg oddechowych.
Kminkówka domowa- 
1 litr wódki, 40 g owocu kminkowego i 200 g cukru. Macerować 8-10 dni.Odcedzić. Brać po posiłku 125 g przy wzdęciach i niestrawności.
Kminkówka na świeżym, dojrzałym zielonym kminku
1 litr wódki, pół szklanki kminku. Naciągać w cieniu dwa tygodnie.W celu zlikwidowania objawów niestrawności stosować pół kieliszka tej kminkówki na pół szklanki ciepłej herbaty. Pić przez godzinę po trochu.

Owoc kminku stosuje się w formie przyprawy do wszystkich ciężej strawnych potraw,które wzdymają, wywołują skurcze, wiatry itp.W takich celach najlepiej jest zmieszać pół na pół z majerankiem, zemleć w niewielkiej ilości i trzymać w szczelnym słoiku. 
Dodawać do tłustych mięs, pasztetów, grochu, kapusty, sałatek. 
Jeśli po obiedzie lub kolacji rozpoczną się sensacje wątrobowe, brać pół łyżeczki takiego proszku i popić chłodnym płynem, żeby nie zakrztusić się.
Unikanie kminku w potrawach kapustnych, grochu, wieprzowinie, razowym chlebie loże zawsze doprowadzić do wzdęć i boleści, nawet przy zupełnie zdrowym żołądku, w konsekwencji do skreślenia tych potraw z jadłospisu.
W następstwie tego wywołuje się niedobory witamin z grupy B, skąpe wydzielanie żółci, co może być przyczyną min. nerwicy wegetatywnej i łuszczycy. Przedawkowanie kminku w potrawach czy , celach leczniczych nie wchodzi w rachubę i nie może zaszkodzić.

Wodny wyciąg kminku dla karmiących matek poprawia trawienie u osesków. 
Stosuje się 1 łyżeczkę owoców kminku zmielonych na 1,5 szklanki wody. 
Popija - 1/4 do /2 szklanki 2 razy dziennie.
Dla dzieci stosować 0,5-1,5 łyżeczki tego naparu 2-3 razy o posiłkach (wiatropędne).

Na użytek zewnętrzny
Kataplazmy. Na zapalenie zastoinowe sutka- wywar. W przypadku osłabienia słuchu wprowadzić kilka kropel do ucha.
Olejek kminkowy. Otrzymuje się z dojrzałych owoców przez destylację z parą wodną.
Owoc kminku jest stosowany w przemyśle kosmetycznym jako środek zapachowy.
Kminek wchodzi w skład mieszanek ziołowych “Herbapolu”, Normosan, Digestom, Rektosan,Gastrochol, Rhelax
Owoce kminku można stosować jako przyprawę trawienną z innymi ziołami wiatropędnymi (rumianek, liść mięty, ziele tymianku,owoc kopru włoskiego, kłącze tataraku, korzeń arcydzięgla).
Źródło "Apteka Natury" Jadwiga Górnicka
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości