Herbata...ulubione smaki i zapachy...
#7

   
Herbata po Beduińsku, Beduin Tea
Napój podawany przez mieszkańców pustyni, beduinów.
Smak tej herbaty pozostaje na długo w pamięci.
Jest słodka, aromatyczna i ma dodatek tego czegoś, co czyni tę herbatę tak wyjątkową - to habak.
Habak to odmiana bazylii.
Rośnie na pustyni podczas miesięcy zimowych.
Habak bywa nazywany "miętą biblijną" i rzeczywiście ma trudny do określenia jednoznacznie bazyliowo-miętowy smak.
Herbata po beduińsku to czarna herbata, gotowana w czajniczku, zwykle z cukrem, do której dodawany jest habak.
Herbata taka doskonale łagodzi pragnienie w czasie upałów, wspaniale rozgrzewa w chłodniejsze zimowe wieczory.

Jak zrobić herbatę beduińską
My Beduini mamy własne, specjalne mieszanki herbat, które robimy z suszonych liści różnych roślin pustynnych.
Na specjalne okazje mieszamy liście z tych roślin z innymi przyprawami.
Wielu turystów pije herbatę z napotkanymi Beduinami, a następnie kupuje mieszanki, aby zabrać je do domu jako przypomnienie ich niesamowitych wrażeń.
Herbata beduińska jest dość droga, ponieważ jej brakuje, dlatego suszony tymianek lub szałwia można zastąpić naszą herbatą beduińską.

Składniki
4 łyżeczki herbaty beduińskiej lub suszonego tymianku lub szałwii
4 łyżeczki suszonych organicznych pączków róż
1 laska cynamonu
4 łyżeczki luźnej czarnej herbaty, zwykłego lub bezkofeinowego cukru

Przygotowanie
Podgrzej 4,5 szklanki wody, herbatę Beduinów, suszone pączki róż, laskę cynamonu i luźną czarną herbatę w imbryku lub rondlu na dużym ogniu.
Gdy woda się zagotuje, zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut.
Wyłącz ogień i zaparz herbatę pod przykryciem przez 5 minut.
Wlać do filiżanek, w razie potrzeby posłodzić cukrem !!
Prawdziwy Beduin zużywa dużo cukru!
źródło
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości